Световната здравна организация (СЗО) обяви, че засега не подкрепя изискването за притежаване на ваксинационни паспорти за пътуване, съобщи агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.

Около вируса, ваксините и условията за пътуване извън граница все още има много въпросителни. Някои от неяснотите са и част от мотивацията на СЗО да не подкрепя обявяването на ковид паспортите за задължителни при преминаване на държавни граници.

1. Все още не е сигурно дали ваксинацията предпазва от предаване на коронавируса

"Като организация СЗО заявява, че на този етап не бихме подкрепили въвеждането на ваксинационни паспорти като изискване за влизане или излизане от страните, защото към момента не сме сигурни, че ваксинацията предотвратява предаването на вируса", каза говорителката на организацията Маргарет Харис, цитирана от Ройтерс.

Така макар и ваксинирани, хората биха могли да продължат да разпространяват вируса, при това с измамното спокойствие, че не са носители.

  1. Има хора, които не могат да бъдат ваксинирани

Има хора, които не могат да бъдат ваксинирани по здравословни или други причини. Ако бъде въведено изискване за представяне на ваксинационен паспорт, това би довели до дискриминация спрямо тези хора.

  1. Все още няма достатъчно ваксини за всички

Броят на ваксините към момента не може да покрие всички желаещи да се ваксинират и това е още едно поле за възможна дискриминация.

Междувременно СЗО предстои да направи оценка за допускане за спешно използване на китайските ваксини срещу КОВИД-19 на "Синофарм" (Sinopharm) и "Синовак" (Sinovac), което да се случи към края на април, каза говорителката.

"Това не се случва толкова бързо, колкото се надявахме, защото имаме нужда от допълнителни данни", заяви Харис, но не даде повече подробности, поради конфиденциалността на въпроса.