С наближаването на пролетта и началото на активния сезон за пътуване, мерките, свързани с COVID-19, отпадат в много държави, както в Европа, така и отвъд границите ѝ.

Ето кои са последните страни, в които отпаднаха маските, тестовете, карантината или изискването за ваксинационен сертификат.

Румъния

От 9 март Румъния отменя всички ограничения, свързани с COVID-19, включително изискването за COVID сертификат при влизане на обществени места и носенето на маска на открито и закрито. Освен това хората с положителен тест вече няма да подлежат на задължителна карантина, а тя ще е само препоръчителна. 

Гърция

От 5 март в Гърция отпадна задължителното носене на маски на открито, а от 15 март отпада изискването за QR код. Все пак изискването за тест или ваксина при преминаване на границата и при влизане в заведения и други обществени места остава в сила.

Турция

От 3 март влизаме в Турция без тест и ваксина през сухопътните и морски граници. Тест, ваксинационен сертификат или доказателство за преболедуване все още се изискват при пристигане в страната по въздух. Отпадна изискването за носенето на маски на открито, както и изискването за специален ХЕС-код (HES-kodu, аналог на зеления сертификат) за влизане в различни институции и търговски центрове.

Австрия

В Австрия също отпаднаха почти всички мерки срещу COVID-19. Премахва се изискването за зелен сертификат или тест при посещение на заведение за хранене или масово културно или спортно мероприятие. Отпада вечерният час, нощните заведения отварят врати.

Маските остават задължителни в магазините за хранителни стоки, аптеките, банките, бензиностанциите, автосервизите, в институциите с достъп на посетители - на важните за запазване на обществения живот места. Маските са задължителни в обществения транспорт и в такситата, но се премахват в лифтовете, излетните кораби и туристическите автобуси.

Изброените мерки не са валидни за Виена, която остава с по-строги изисквания. Достъп до заведенията за хранене във Виена имат единствено гражданите със зелен сертификат, маските са задължителни в цялата търговска мрежа. Наредбата е в сила до 30 юни.

Франция

От 14 март навсякъде във Франция хората ще могат да се движат без маски (с изключение на градски транспорт). От същата дата се отменя изискването за представяне на здравен сертификат за влизане в ресторанти, хотели и други.

Белгия

От 7 март отпадна употребата на сертификатите за COVID-19 в Белгия. Отпада също носенето на маски в закрити помещения. Премахват се ограниченията за броя на посетителите на различни събития. Маските остават задължителни само в средствата за обществен транспорт, но не и по гарите. Решенията не засягат приложението на сертификатите при пътуване в ЕС.

Ирландия

От 6 март отпаднаха всички COVID ограничения в Ирландия. Пътуващите за страната няма нужда да представят ваксинационен сертификат или тест, нито трябва да попълват формуляр за локализиране на пътници.

Бали

От 7 март Бали отвори границите си за туристи, като премахна изискването за задължителна карантина след пристигане на тези, които са напълно ваксинирани (с две дози). Освен това туристите трябва да си направят PCR тест до 48 часа преди отпътуване за острова и да имат здравна застраховка с покритие за COVID-19 за поне 25 000 долара. Първите четири дни от пътуването трябва да са в предварително резервиран одобрен от властите хотел или вила. На третия ден пътниците трябва да си направят трети PCR тест и ако той е отрицателен, са свободни да пътуват до други части на Индонезия.

Саудитска Арабия

Саудитска Арабия премахна всички COVID мерки и преминаването на границата е свободно за всички, които имат валидна туристическа виза. Не се изискват тест или ваксина, премахва се изискването за социална дистанция. Маски трябва да се носят само в затворени помещения. Към таксата за издаване на виза автоматично ще се начислява допълнителна такса за медицинска застраховка с покритие за COVID-19.