Завръщането на туризма на фона на отмяната на COVID мерките на много места по света води след себе си не само радостта от пътуването, но и активизирането на измамниците, които имат нови схеми, съобразени с новата реалност.

Една от най-често срещаните измами във Великобритания по данни на е свързана с възстановяване на суми по неосъществени заради COVID-19 пътувания. Измамниците звънят от името на авиокомпания или туристическа агенция, като твърдят, че имат нужда от банковите и лични данни на хората, за да им върнат пари. Вместо това те използват информацията, за да източат средства от сметките на потърпевшите.

Има случаи, в които измамниците са толкова добре подготвени, че имат информация за точната сума, която съответният човек очаква да му бъде върната. Не е изключено жертва на такива измами да станат и българи, особено такива, които очакват връщане на пари от големи авиокомпании, които нямат обслужване на клиенти на български език.

Тези, които резервират турове през чуждестранни сайтове, трябва да внимават и за други капани, свързани с голямото количество документи, които се изискват покрай пътуването по време на COVID-19. Някои компании вземат пари за попълване на формуляр за локализиране на пътници - документ, който много държави въведоха по време на пандемията. Обикновено документът е на местния език и на английски (понякога и на други езици), като попълването му е задължително за допускане на туристите на границата. Този документ е безплатен във всички държави, където се изисква, но има туристически компании, които таксуват клиентите си за него.

Много внимателно трябва да подхождат туристите и при търсене на информация в Google. Много компании, които таксуват клиентите си за услуги, които правителствата предоставят безплатно, излизат на по-преден резултат при търсене в мрежата. Обикновено официалните правителствени сайтове съдържат "gov" в адреса си и страницата съдържа гербове и други национални символи.

Решението е туристите да четат внимателно финалната сметка - за какво плащат, както и да не дават лични и банкови детайли в съмнителни сайтове или при поискване по телефона. Когато резервират през българска туристическа агенция или туроператор, добре е преди подписване на договор или плащане на суми клиентите да проверят дали той е лицензиран (списък на всички лицензирани туроператори и туристически агенции има тук).