Все повече европейци търсят глътка въздух от строгите ограничителни мерки в своите страни, като пътуват до Испания. В същото време много от испанците не могат да се възползват от същите предимства, коментират световните медии.

В много европейски страни мерките не само не се разхлабват, но и се затягат заради новата вълна на коронавируса. Испания обаче има едни от най-либералните ограничения на континента.

Баровете, ресторантите и дори нощните клубове работят до 23 часа, когато влиза в сила полицейски час. За сравнение във Франция полицейският час започва в 18 часа и заведенията не работят, коментира агенция Анадолу.

Това е причината много французи да пътуват до Испания, за да си припомнят какво е усещането да си турист. В Испания е в сила изискване за представяне на отрицателен PCR тест за пристигащите със самолет, но няма такива условия за влизащите през сухопътните граници на страната.

"Тук можем да се наслаждаваме на барове, на живота. Това, което правим тук, не можем да го правим във Франция," споделя френски турист пред испанското издание "Нуис" (Nuis). 

След като започне полицейският час, туристите в Мадрид често си организират импровизирани партита, с които пък създават проблеми на местната полиция. Тези партита се случват на най-различни места, част от които са нестандартни.

"Този уикенд имахме сигнали за магазин за мрамор, магазин за бижута, гаражи, складове, магазини за бои - на практика всяко място, което може да събере хора," коментира шефът на мадридкската полиция Хосе Луис Морсило, цитиран от Евронюз (Euronews).

Големи авиокомпании като Райънеър и Луфтханза са планирали десетки допълнителни полети от Германия до Испания около Великден. Този ход идва на фона на решението от германския списък с рискови райони да бъдат премахнати Балеарските острови (Майорка, Ибиса, Менорка, Форментера и Кабрера).

Парадоксално, самите испански туристи няма да могат да пътуват до Балеарските или до които и да е други испански острови. По време на великденските празници всички испански региони ще забранят придвижването на хората извън собствения им регион, освен при наличие на сериозна причина (работа или спешен случай).

Въпреки разхлабването на мерките в Испания, броят на регистрираните случаи на ден не се е повишил спрямо една седмица по-рано.