Уикенд в гръцката столица сега струва средно 238 евро, в Лисабон - 251 евро.

Атина е класирана като най-евтиното място в Европа за градска почивка, изпреварвайки традиционните бюджетни източноевропейски дестинации. Анализът на Post Office Travel Money установява, че цените в гръцката столица са паднали с 15% от 2021 г.

Сметката за разходи, включително две нощувки в хотел за двама, храна, билети за различни атракции и тарифи за местен транспорт, възлиза на 238 евро, в сравнение с 251 евро за класирания на второ място, Лисабон.

И двата града изпреварват източните дестинации, традиционно известни с ниски цени, като Краков (252 евро), Рига (253 евро) и Будапеща (254 евро).

От Post Office Travel Money заявяват, че за първи път в статистиката им от 15 години град извън Източна Европа е бил класиран като най-евтиния.

Утвърдени дестинации като Париж, Амстердам и Венеция може да са най-добрият избор за кратка почивка, но те са скъпи места за посещение, а онези, които са готови да ги заменят с град с по-ниска цена на живот, са все повече.

 

 "Атина и Лисабон са на половината цена и предлагат слънчев и топъл есенен сезон, както и ниски цени. Нашият съвет към почиващите е да проверят внимателно всичко, преди да резервират.", коментират от Post Office Travel Money, пред Euronews.

Според техния анализ вечеря за двама, включително с бутилка вино, струва около 44 евро в Атина, две нощувки възлизат на 102 евро в тризвезден хотел, а 48-часова карта за транспорт е 9 евро. Уикенд пътуванията са най-популярният вид задгранична почивка за пета поредна година.

 Класирането на Лисабон на второ място идва въпреки 21-процентното увеличение на цените от миналата година.

Разходите за настаняване скочиха в цяла Европа по-рано тази година, тъй като търсенето надхвърли нивата отпреди пандемията след облекчаването на ограниченията за пътуване.

Шест от анализираните градове са повече от два пъти по-скъпи от Атина. Това са Стокхолм (484 евро), Париж (487евро), Дъблин (502 евро), Копенхаген (525 евро), Венеция (526 евро) и Амстердам (682 евро).