Айфеловата кула и околните райони на френската столица бяха евакуирани днес след бомбена заплаха, съобщи в. "Паризиен", като се позова на източник от полицията, предадоха Ройтерс и БТА.

На място са изпратени експерти по обезвреждане на бомби, добавя "Паризиен". Полицията претърсва района, включително ресторант.

Посетителите бяха допуснати обратно в Айфеловата кула около два часа след като служители я евакуираха поради бомбената заплаха, предаде Ройтерс, като се позова на източник от френската полиция. "Това беше фалшива тревога, хората могат да се върнат вътре", каза източникът.

Емблематичният символ на френската столица е бил посетен от над шест милиона гости миналата година, пише АФП. 

Айфеловата кула е най-високата сграда в света до построяването на сградата Крайслер в Ню Йорк през 1930 г.

Когато е издигната, било предвидено да остане в Париж 20 години, след което да бъде демонтирана. Причината да бъде оставена били започналите научни експерименти, които се извършвали от нея, и по-специално първите радио излъчвания.

На върха на кулата има радиоантена, която е използвана по време на Втората световна война да прихваща съобщения от германското разузнаване.

Построена е от Густав Айфел и неговия екип като входна арка на Световното изложение в Париж от 1889 г. Първоначално е наречена просто "300-метровата кула", но по-късно приема името на Айфел. Кулата е най-високото съоръжение в Париж и най-посещаваният срещу заплащане архитектурен паметник в света, изкачвана ежегодно от милиони посетители. През 2006 г. на нея са се изкачили 6 719 200 души, а до 31 декември 2007 г. общо 236 445 812. Посреща своя 250-милионен посетител през 2010 г. През 2011 г. е посетена от над 7,1 милиона туристи, 75% от които чужденци.