Безплатно ще бъде движението на моторните превозни средства по магистралите и мостовете на Турция в дните от 15 до 19 юни по случай свещения мюсюлмански празник Курбан байрам, съобщиха турските медии, предаде БТА.

Утре, 15 юни, в Турция започва ваканцията за празника.

Курбан байрам е единият от двата най-големи празника в исляма. Отличава се с това, че на него се колят животни, които се принасят в жертва за здраве и благополучие. Байрамът ще продължи четири дни.

Правителството обяви двата работни дни след празника за почивни и така ваканцията стана общо девет дни.

През ваканцията няма да работят държавните и общинските учреждения, борсата, някои от банките, но търговската мрежа ще работи.

Дългата ваканция зарадва хотелиерите и превозваческите фирми, тъй като милиони турци се отправиха към курортите или по родните места.

По информация на Анадолската агенция продажбите на самолетни билети за Курбан байрам са се увеличили с 40 на сто в сравнение с предходния месец. Анталия е на първо място по продажби на самолетни билети, следвана от Трабзон на черноморското крайбрежие, Диарбекир, Ван и Бодрум.

С 82 на сто са увеличени хотелските резервации в сравнение с предишния месец, удължени са и сроковете за почивка от 5 на 7 дни.

Сред предпочитаните от турците дестинации в чужбина на първо място е Тирана, следват Подгорица и Прищина.

Натоварен е трафикът и на граничните пунктове на европейската граница на Турция, като турските граждани от европейските страни вече са започнали да пристигат за ваканцията, съобщиха от Генералната дирекция за митници и търговия.