Понякога човек има нужда от малко мотивация, за да тръгне в планината. Често няма идея накъде да хване или му липсва свежа и винаги готова за приключения компания.

В такива моменти е успокояващо да знаете, че има много хора като вас.

"Лудите мечки - Crazy Bears" е клуб за пешеходен туризъм, в който членуват хора от всякакви възрасти, с различни интереси и разбирания, но обединени от обща цел - любовта към планината. Няколко пъти месечно планинарската група организира преходи до върхове и хижи в България, като всеки е добре дошъл да се присъедини. Често начело на групата застават професионални планински водачи, но въпреки това участието в походите е безплатно.

"Ние сме и клуб, ние сме и група ентусиасти, но най-вече ние сме екип," казва основателят на планинарската група Желязко Великов.

Началото

Снимка: Клуб за пешеходен туризъм "Лудите мечки"

Идеята се заражда във време на социална дистанция, а целта е една - планината и споделянето ѝ с повече любители на природата.

"Забелязах, че все повече млади хора ходят на планина, но в малки групи по двама-трима. С групата "Лудите мечки" целим да обединим повече хора. В крайна сметка смисълът е само един - споделянето. С вярата, че някой приятел ще се довери, ще тръгне с нас по балканите, за да се радваме на красотата им заедно," разказва Желязко Великов.

Първия си преход организират в края на юли 2020 година, когато 13 души се изкачват до хижа Тъжа и връх Марагидик. Там се появява и името на групата насред закачките и шегите, свързани с нежното име, с което Желязко е наричан от приятелката си - "мечо".

Той признава, че времето не ги спира и по-важно е с кого си, а не къде си.

"Луди сме дотолкова, че да тръгнем подходящите хора в неподходящото време и като се върнем в нормалното, да сме толкова силно заредени, че това да ни държи седмици напред щастливи. Да се завърнеш в дивото, е сладък страх, копнеж или краста за цял живот", разказва той.

Всеки може да стане "луда мечка"

Снимка: Клуб за пешеходен туризъм "Лудите мечки"

Повечето преходи на групата са достъпни за всеки в нормална физическа форма, стига да има желание, хубави обувки и стабилна раница.

"При по-сложните преходи, разбира се, подбираме хората - да са сигурни, че искат да излязат от границите си на комфорт. Понякога трябва да застанеш на ръба на себе си, за да имаш по-добра видимост. Една от основните причини хората да чувстват, че животът им не върви наникъде, е фактът, че се страхуват да бъдат активни и да се изправят лице в лице със страховете си."

Всеки, който има желание, може да се включи и интересът към преходите на "Лудите мечки" расте постоянно. Ентусиастите от клуба правят преходи в цяла България, като в бъдеще планират също и преходи в чужбина, нощни преходи, нощувки не само в хижи, но и на палатки през топлите месеци, рафтинг, влизане в пещери и други събития, свързани с природата.

Къде да отидете в планината през пролетта

През март и април "Лудите мечки" са си поставили за цел връх Ком и хижа Рай с водопада Райското пръскало. Вече са направили преход до хижа Триглав с Кадемлийското пръскало.

"С идването на пролетта има много приятни маршрути и екопътеки. Съветвам хората да търсят маршрути с водопади, понеже сега е сезонът на пълноводието им. А ако нямат опит с високата планина, да не се хвърлят, защото зимата там продължава до началото на месец май. Хижите като Мазалат, Ловна, Яворов, Демяница, Безбог са също много приятни като маршрути за старт на любовта към планината, но времето винаги трябва да се следи и да се тръгва сутрин рано, защото тогава то е най-стабилно. Съветвам хората да не ходят и сами в планината, а винаги с верни другари," дава препоръките си за пролетни планински маршрути Желязко Великов.