Според последната заповед на здравния министър от 15 септември в червената зона влизат нови четири държави: Гренада, Сърбия, Суринам и Палестина.

От този списък ограниченията за Сърбия засягат най-много българи. Западната ни съседка няма допълнителни изисквания за влизащите на територията ѝ българи, но завръщането в България ще се оскъпи и усложни след влизането на Сърбия в червената зона.

Какви са правилата при завръщане от червената зона в момента?

Всички българи, които се завръщат от държави от червената зона, са длъжни да представят два документа:

  1. Сертификат за ваксинация ИЛИ документ за преболедуване на COVID-19

и

  1. Отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане на границата.

Ако някой от тези документи липсва, лицата се поставят под задължителна 10-дневна карантина. Тези, които не са представили на границата само един от изискваните два документа, могат в рамките на 24 часа от завръщането си в България да представят PCR тест, с който да се освободят от карантината. Българите, които нито са ваксинирани, нито са преболедували COVID-19, нито са си направили предварително PCR тест, нямат вариант за освобождаване от карантината.

При завръщане от страни от червената зона карантината не може да се отмени с представяне на бърз антигенен тест.

Нови страни в зелената зона

Също считано от 15 септември четири държави преминават от оранжевата в зелената зона, а именно: Дания, Италия, Испания и Малта. Това означава, че българите, завръщащи се от тези страни, могат да преминат свободно границата, ако са ваксинирани или преболедували COVID-19

Пълните правила за завръщащите се в България българи можете да прочетете тук.