Световният календар е пълен с всякакви чудати празници - стига да ви се празнува, винаги ще си намерите повод, при това напълно официален!

Ден за прегръдка на вегетарианец, световен ден на влакчетата на ужасите, международен ден на черешовите ледени близалки... списъкът е дълъг и от шантав по-шантав.

Ако точно днес ви се прави нещо хубаво и празнично, възползвайте се да отбележите Световния ден на щастливите случайности.

Идея за това как да го отпразнувате ще откриете в книгата "203 предизвикателства за пътешественици".

Предизвикателство 91 от книгата:

Затвори очи, завърти картата на България три пъти и после посочи място - отвори очи и виж дестинацията си за следващия уикенд!

Защо да го направиш: Защото най-интересните дестинации обикновено са най-неподозираните.

До края на август можете да се включите и в играта с награди на "203 предизвикателства за пътешественици" ТУК >>>

Снимка: 203 предизвикателства за пътешественици

Други начини за търсене на щастлива случайност

Можете да предизвикате съдбата да ви поднесе своите приятни изненади и по други начини. Например:

  • Като след работа се качите в колата с набързо купено нещо от магазина за вечеря и отидете на най-близкото красиво място извън града, за да се насладите на залеза, а след това и на топлата лятна вечер.
  • Като подарите цвете на случаен минувач (така вие ще бъдете неговата щастлива случайност).
  • Като направите комплимент на непознат.

Английската дума за щастлива случайност се появила... по щастлива случайност!

На английски има специална дума за "щастлива случайност" - serendipity. Смята се, че появата ѝ дължим на един мъж на име Хорас Уолпол, живял около средата на 18-и век. В писмо до свой приятел той разказва как се вдъхновява за термина от една персийска приказка - "Тримата принцове от Серендип". Серендип е друго име на остров Шри Ланка, което се използва от векове.

Та тримата принцове били прокудени от царството си и докато обикаляли по света, им се случвали куп щастливи случайности (serendipity), благодарение на които краят на историята бил щастлив. Изглежда Уолпол е използвал термина с нотка на ирония към тези така удобно подредени събития, но днес думата е популярна в английския език.