"Това е първият път, когато виждам това място толкова празно, обикновено е пълно с хиляди туристи": пазачът на обекта Найеф Хилалат е сам пред величествения Хазне, най-известния от храмовете на античния град Петра, разказва в репортаж Камал Таха от Франс прес.

Водещ туристически обект за Йордания и Близкия изток, градът, издялан в розовия гранит преди около 2000 години от набатейците е изоставен от посетителите заради пандемията от Ковид-19.

"По това време всяка година тук гъмжи от хора", разказва пред АФП Найеф Хилалат, който работи от 10 години на това място, признато за едно от Седемте нови чудеса на света.

"Днес се чува само песента на птиците", казва 42-годишният мъж със зелена шапка с козирка, на която е забодена значка с йорданското знаме.

В края на Сик, виещия се пролом, дълъг повече от един километър, който туристите обикновено преминават пеша, на гърба на магаре или с файтон, той се разхожда бавно пред входа на Хазне ("Съкровищницата").

Същата нереална атмосфера цари и в кафенетата и магазините за сувенири наоколо: маси, покрити с прах, пластмасови чаши по пода, избелели от слънцето ризи, предлагани за продан. Животът изглежда е спрял.

"Нещо невиждано"

Последните туристи напуснаха района на 16 март, в деня преди да затворят летищата на Йордания, където туризмът (с пет милиона посетители годишно) осигурява 14 на сто от БВП и работа на около 100 000 души.

Оттогава огромният град, простиращ се на 264 000 кв.м между Червено и Мъртво море в "Долината на Мойсей" (Уади Муса), се превърна в град призрак.

Близо 200 екскурзоводи и 1500 собственици на коне и магарета, използвани за превоз на туристите, в момента са без работа.

"Това е катастрофа", казва 55-годишният Наим Науафле, туристически водач в Петра от трийсетина години.

"Навремето посещаемостта варираше в зависимост от сътресенията в региона, но днес вече няма туристи, това е нещо невиждано".

Баща на шест деца, той е получавал около 70 долара на ден. Ако туристическият сезон не започне отново скоро, той ще е изчерпал скромните си спестявания.

Наим се опасява също, че посетителите, "особено възрастните хора и пенсионерите, може да се разколебаят заради мерките", наложени за борба с вируса.

От сектора зависят пряко или непряко общо около 80 на сто от жителите на региона, или 38 000 души, предимно бедуини, подчертава Слейман ал Фараджат, отговарящ за туризма и развитието в Петра.

Такъв е например Наел Науас, 41-годишен, баща на осем деца, който печелел между 40 и 55 долара на ден, превозвайки туристи с магарето си.

От средата на март работи за търговец на добитък. Ако туризмът не се възстанови, "ще стане голяма каша", казва той.

От 90 на сто до "нищо не остана"

Лишена от въглеводороди, превърнала се в последните години в арена на социални движения, Йордания беше в нестабилна икономическа ситуация още преди появата на Ковид-19. За първото тримесечие кралството отбеляза безработица от 19,3 на сто.

Мрачна е атмосферата и в хотелите в Петра - градът разполага с 45 хотела или около 3000 стаи.

"Пандемията дойде в разгара на сезона, който започва през февруари", оплаква се Тарек Тауиси, собственик на "Къщата", заведение с три звезди.

"Резервациите надхвърляха 90 на сто и само за една седмица не остана нищо", заявява със съжаление Тарек, който е и председател на Асоциацията на хотелите в Петра.

Шокът беше още по-тежък, защото Петра, обявена през 1985 г. от ЮНЕСКО като обект на световното културно наследство, подобри миналата година рекорд "с 1,13 милиона посетители, от които 1 милион, дошли от чужбина", отбелязва Слейман ал Фараджат.

Той очаква, че хората ще се върнат бързо в "слабо засегнати от пандемията страни като Йордания", където официално бяха регистрирани 800 случая, включително 9 починали.

След като беше отслабен от нестабилността в съседните Ирак и Сирия, секторът спечели през 2019 г. 5,3 милиарда долара, добавя директорът на Йорданския съвет по туризма Абед ал Разак Арабият. Към днешна дата приходите му са почти "нулеви".

Макар че правителството още не казало нищо конкретно, Арабият обещава мерки за "спасяване" на сезона, като залага особено на "вътрешния туризъм" в страна, където населението не надхвърля 10 милиона души.