Пирамидата на Джосер в Сакара, която е на 4700 години и е смятана за най-старата в Египет, отвори врати за посещения след реновации, съобщи АФП.

"Откриваме за посещения след реставрация най-древната пирамида, която се извисява в Египет", каза на церемонията в подножието й министърът по въпросите на паметниците на културата и туризма Халед ел Анани. Той добави, че това е "първата сграда в света, построена изцяло от камък".




Реновационният проект започна през 2006 г., но беше прекъснат по време на народното въстание от 2011 г. "от съображения за сигурност". Подновен беше през 2013 г. Общият бюджет е 104 милиона египетски лири (шест милиона евро).

Стъпаловидната пирамида на Джосер е на около 20 км южно от Кайро. Тя се издига над голям некропол в района на Мемфис, първата египетска столица. Висока е около 60 м, като има шест етажа. Построена е около 2700 г. пр. н. е. от архитект Имхотеп, над изкоп с дълбочина 28 м, в който е гробница от розов гранит.

Ремонтните работи стават наложителни, когато вътрешността на пирамидата е увредена значително от земетресение през 1992 г. През 2014 г. избухва скандал, когато египетски медии разпространяват информации, че реновациите са влошили състоянието на пирамидата, както и че променят оригиналния вид. До 2015 г. ЮНЕСКО издава критични доклади за реставрацията, след което ремонтните работи са съобразени със забележките.

Пирамидата на Джосер е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО от 1979 г. Тя е първият семеен некропол в Египет.