Трима души бяха арестувани в Единбург по подозрения, че са направили опит да нанесат щети на Камъка на съдбата като протест срещу бедността, съобщава БТА, цитирайки Франс прес.

Повредено е защитното стъкло на витрината, но не и самата реликва в Единбургския замък, която се използва за коронацията на британския монарх. Полицията е задържала 20-годишна жена и двама мъже на 20 и 24 години "за причиняване на щети по предпазното стъкло". Във вандалския акт са участвали активисти на екологичното движение "This is Rigged", които се противопоставят на нови проекти за разработване на петролни и газови находища.

Правоъгълният блок от пясъчник с тегло 152 кг., върху който са били короновани шотландските монарси в продължение на векове, е бил взет от абатството Скун през 1296 г. от войските на английския крал Едуард Първи (1239-1307) като военен трофей. През следващите седем века той е бил използван в церемонията по коронясването на владетелите на Англия, а след това и на Великобритания.

Камъкът се поставя под дървения трон, съхраняван в Уестминстърското абатство, на който седи монархът по време на коронацията. Реликвата е върната в Шотландия през 1996 г. - в очакване на създаването на шотландския парламент и правителство, на които Лондон делегира значителна част от собствените си правомощия.

Сега Камъкът от Скун се съхранява в Единбургския замък, главната туристическа атракция на града.