Първото лято на редовни чартъри до Мароко дава възможност, наред с туристическите хитове Маракеш и Агадир, за които вече разказахме, да се отбиете и до Есауира. Който е гледал филма „И сега, дами и господа” с Патрисия Каас и Джеръми Айрънс още на екрана се е влюбил в това невероятно красиво кътче Европа в Африка.

Градът, който грубо можем да определим като Несебър на Мароко, има своя облик от португалските колонизатори. Затова крайбрежните къщи, пък и доста във вътрешността са бели и със светлосини капаци – една неустоима, особено за любителите на фотографията гледка, която заставя туристите да не оставят смартфоните и апаратите и да щракат, щракат и щракат безспир.

По красивата крайморска алея, подобна на несебърската, влизате в стария град. Минавате покрай колоритния ориенталски пазар. Вляво, на върха на някогашната крайна бойница на портата на града, можете да обядвате или да вечеряте, като задължително полейте мазничките ястия от незнайно защо световноизвестната мароканска кухня, с бутилка от прекрасното местно вино. Нещо, което е добре да знаете предварително при посещение в тази държава, защото ако не си поискате, най-вероятно местните няма и да ви предложат. Специално трябва да поръчате бутилка и ще останете приятно изненадани да откриете една от грижливо пазените тайни на страната, където всички се правят на трезвеници по религиозни причини.

Нататък покрай брега стигате до приятния център на стария град с романтични заведения, които ще ви накарат да се усетите като в същинска северна Гърция. Вляво е старата крепост, която е основната забележителност на Есауира и причината да включим града в нашата листа на най-забележителните крепости, към които ви водим в поредицата си тази седмица.

Запазени са старите автентични оръдия – сериозни топове, огражденията. Нещата изглеждат по-истински от напудрените в Европа. Върнали се обратно в центъра, навлезте по улиците покрай все по-малките къщи. Почти всяка е и дюкян по съвместителство. Тук вече си прилича на Африка, и то на черна, не на Магреба. Можете да си вземете и музика в този стил на диск, който няма да е лицензиран, разбира се, както и останалите ментета – все едно дали чанти, дрехи, парфюми и другата предлагана от неумелите, но доста нахални местни търговци стока.

За пазаруването в Мароко трябва да знаете няколко основни правила.

Първо, гледайте да не навлизате във вътрешността на магазин, ако нямате намерение наистина да купувате нещо. Защото така ще ви притиснат, ще затворят вратите и ще ви навлязат в личното пространство, че накрая ще трябва да купите поне чифт от продаваните навсякъде яркожълти папуци – местния вариант на някога типичните за нашата нация чехли.

Второ, пазарете се, защото първоначално обявената цена може да е и 10 пъти по-висока от очакваната, а най-често е поне четворна.

Трето, внимателно разглеждайте закупеното и реагирайте овреме и на място, ако откриете дефект. Не вярвайте на легендите за великото мароканско кожарство – вижте им само циповете. Нито на също така измисленото за туристическа примамка велико тукашно бижутерство.