Обичайно, едва когато отмине известно време от завръщането ни от екскурзия или почивка по света, тогава сме склонни да даваме своята оценка за това, как ни е въздействала една дестинация? Тогава емоциите са различни, защото надделяват спомените. И в зависимост от чувството, което ни завладява след няколко месеца, това ни помага да си дадем малко по-реален отговор на въпроса: Бихме ли се върнали на тази дестинация отново и отново?

Ако, отговорът е "Да", тогава започваме да кроим планове отдалеч и да търсим възможност за бързо връщане в тази държава. Ако, обаче, отговорът е "Не", тогава посещението ни на тази териотория остава за нашата лична статистика и въпреки това, изпитваме нескрито удоволствие, че все пак сме посетили въпросната дестинация.

Въпреки ограниченията в пътуването ни по света през последните година и половина, се опитахме да се върнем към тези спомени от безбройните наши пътувания и да се заредим с надежда към настоящето и бъдещето. Задохме ви въпрос в социалните мрежи:

Към кой континент имате пристрастия при избора си на туристическа дестинация?

Повече от половината от гласувалите в анкетата ни, определиха Европа като категоричен победител в един техен евентуален избор за повторение на дадена дестинация. Обикновено, факторите за подобно решение са няколко и са предвидими: по-бърз и по евтин транспорт, отлична логистика, по-лесни и достъпни мобилни и интернет комуникации, някои от тези държави са в топ 10 на най-посещаваните места в света, носят съответната история и предлагат чаровна природа.

На 2-ро място като любима дестинация от държави, с около четвърт от гласовете ви се нарежда Азия. Това също е предвидим и очакван отговор. С оглед на различните история, природа, традиции, култура, обичаи, флора и фауна, тези държави предлагат неограничен брой несравними усещания от видяното на техните територии. Във времената преди пандемията, броят на българските туристи в тази посока се увеличаваше значително през всяка година, най-вече благодарение на добрите ценови оферти, които предлагаха самолетните компании. И ако не бяха тези вирусни и несигурни периоди, то туристопотока към Азия щеше сериозно да гони европейските ни пристрастия.

На 3-о място като желана за връщане посока се превърна Южна Америка. Буйните и своенравни местни жители са един от водещите фактори за чара на намиращите се на тази територия държави. Благодарение на тях, всеки един турист се потапя в атмосфера, в която черпи с огромни шепи от всички удоволствия на живота, заредени с много настроение и местен темперамент, наред с всички придружващи ги културно-исторически ценности, традиции и обичаи, своеобразна природа и разнообразен локален живот.

Според гласовете ви, Северна Америка е загубила голяма част от своя блясък и хората, които биха се върнали там, намаляват сериозно. Честно казано, аз не бих подценил, нито пренебрегнал с лека ръка възможностите за туризъм, които предлагат държавите в тази част на света, но фактите са безспорни. И те са, че притегателната им сила намалява.

През последните години, африканските държави генерират все по-голям интерес и популярност. Дори, смея да твърдя, че именно през пандемията, ръстът на туризма към тях се предопредели от по-леките ограничения във възможностите за пътуване към Африка. С една дума, те се възползваха от създалата се ситуация на разпространилата се глобално вирусна инфекция и предложиха пакети и условия на туристите, които се превърнаха в никак не лоша стратегия за отклоняване на вниманието от обичайно наложилите се дестинации и фокус към тях.

Назад в класирането остават Австралия и Антарктида, но желаещите да ги посетят не са никак малко. Тук отдалечеността, далеч по-трудната логистика и нужен финансов ресурс, за съжаление ги правят не толкова предпочитани и възможни за посещение.

Остава ни само да се надяваме, че скоро границите на световният туризъм ще се отворят и ще можем да практикуваме отново тази наша страст, наречена пътуване по света.