Виенският Музей за изящни изкуства (Кунстхисторишес Музеум) показва много интересна документална изложба, организирана в сътрудничество с Австрийския държавен архив. Представен е един от най-важните за историята на Австрия фалшификати - така наречения "Привилегиум майус", предаде БТА.

Докуменът е от пет части, творение на младия и много амбициозен политик Рудолф Четвърти Дарителя /1339 - 1365/. Този документ е определил до голяма степен позицията на династията на Хабсбургите, а с това и историята на Австрия за много дълъг период. През 2018 година, обявена за Година на европейското културно наследство, за първи път се излагат едновременно петте части на документа.

Усилията с помощта на фалшиви твърдения да се окаже влияние върху обществеността и политиката за собствена облага не са рожба на нашето съвремие. Тези усилия са толкова стари, колкото е и самото човечество. За европейското Средновековие дори е създаден терминът "време на фалшификатите".

Документи, исторически текстове, писма, реликви: фалшифицирано е било всичко, което би могло да помогне за добиване на правни, икономически или други облаги. Учените смятат, че над половината от запазените до наши дни текстове на документи са фалшиви.

Петте части на изложения документ "Привилегиум майус", за написването на който се разпорежда младият и изключително амбициозен херцог Рудолф Четвърти Австрийски, управлявал от 1358 до 1365 година, представлява изключителна находка на фона на всички фалшификати. Идеята, концепцията, изпълнението и въздействието на тези фалшификати, които определят положението на династията на Хабсбургите сред великите политически сили в Европа до 1918 година, са поставени в центъра на документалната изложба.

Каква е историята: Херцог Рудолф Четвърти нарежда да се издаде наново документа, с който през 1156 година император Фридрих Първи Барбароса прави Австрия херцогство, разширява го и с четири нови документа. Като се позовава на уж по-стари документи, той си присвоява особени права за страната и за своята династия.

Целта му е рангът и достойнството на Хабсбургите като "ерцхерцози" да отговарят на ранга и достойнството на така наречените "курфюрсти", чието особено положение в състава на Свещената Римска империя урежда писмено тъстът на херцога - император Карл Четвърти /1316 - 1378/ - в така наречената "Златна вула", издадена през 1336 година. Но Хабсбургите не са били включени от Карл Четвърти в елитарната група на седемте владетели /фюрста/, които като представители на определени територии и са избирали /от немски: кюрен/ владетеля на Свещената римска империя.

Днес петте документа се съхраняват в Държавния архив на Австрия. Още преди 165 години учените са открили, че става дума за фалшификати от времето на херцог Рудолф Четвърти. Изложбата показва съвременните методи, с помощта на които днес е възможно фалшификатите да бъдат разкрити и доказани.