Гърция е готова с изискванията към чуждестранни туристи. Въвежда се строг протокол по спазване на мерките в туризма, като всички работещи в сектора се ваксинират.

Гръцкият министър на туризма съобщи пред медиите за утвърден протокол по приемане на туристи това лято. Според министър Харис Теохарис се изисква сертификат за ваксиниране или отрицателен ПСР тест.

На границата властите ще прилагат бърз тест за коронавирус. Осигурени са специализирани хотели за туристи, които евентуално покажат симптоми на заразяване.

От първите дни на април започва масово ваксиниране на работещите в туризма, за тази цел са осигурени достатъчно дози,съобщават от здравното министерство.

Официално Атина посочи, че туристическият сезон ще стартира от 14 май, а при подобрена епидемиологична обстановка е възможно и по-рано, според министър Теохарис.

В рамките на идеята "острови без Covid-19" нидерландска туристическа агенция провежда експеримент с 200 туристи. Те могат да посетят от 12 април остров Родос за осемдневна ваканция.

Като част от този експеримент, туристите, които ще се подложат на тест за коронавирус преди заминаване и връщане, ще се насладят на почивка в хотел с ол инклузив на остров Родос, на цена три пъти по-ниска от реалната - 399 евро на човек. 187-те души, които ще бъдат избрани от 25 000 кандидати, няма да имат право да напускат помещенията на хотела, докато след завръщането си в Нидерландия те ще бъдат принудени да влязат в карантинен хотел за десет дни.

Според плана, изготвен от Sunweb в сътрудничество с нидерландското правителство, 187-те туристи на възраст 18-70 години ще бъдат единствените гости в хотел Mitsis Grand по време на ваканцията си.

Някои сравниха в социалните мрежи почивката в курорта Родос с "луксозен затвор", тъй като туристите ще могат да използват трите басейна и двата ресторанта на хотела, но няма да имат право да слизат до плаж. Това обаче не обезсърчава заинтересованите, като 51-годишната Корина Гундерхаан, която заяви пред RTL Nieuws: "Първо се заразих с коронавируса и се разболях сериозно. След това загубих работата си. И сега какво? "Очаквам с нетърпение да посетя курорт и да не направя абсолютно нищо, за да се възстановя от тази бурна година."