Обичате Гърция заради узото и дзадзикито, заради плажовете и гостоприемните гърци, но южната ни съседка има толкова много скрити козове в шапката, че винаги има с какво още да ви удиви.

Ако точно днес не ви се търкаля по плажа, можете да излезете от култивираните зони и да откриете атракциите, които слънце, вятър и вода са изваяли в Гърция.

От скала във форма на сърце до изумителни пещери и лунни пейзажи - ето някои от най-изумителните творения на природата, които да посетите по време на следващото си пътуване в Гърция.

Вижте галерия >>>

Скалата Сърце и палмовата горичка, Крит

Река Мегас Потамос се влива в морето сред горичка от рядък вид палма, Крит

Снимка: iStock by Getty Images

Плажът Превели е сам по себе си невероятно място, към което да се отправите на остров Крит. Намира се на място, където река Мегас Потамос се влива в морето сред горичка от рядък вид палма. Това придава на мястото почти тропически вид и дава възможност на посетителите да се къпят както в сладководна, така и в солена вода. А ако обърнете поглед към морето, ще видите там да стърчи самотната скала Сърце (на заглавната снимка).

Връх Олимп, континентална Гърция

Връх Олимп, континентална Гърция

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Планината на древногръцките богове е предизвикателна и камениста, но отлично маркирана и уредена за изкачване. Самият връх Митикас (2917 м), първенецът на Олимп, е втори по височина на Балканския полуостров след Мусала. От него се разкрива красива панорама

Има няколко маршрута за изкачване на Олимп от село Литохоро в подножието му, както и хижи, на които можете да нощувате близо до боговете. Изгревът

Пещерата Мелисани, Кефалония

Пещерата Мелисани, Кефалония

Снимка: iStock by Getty Images

Пещерата Мелисани с отворения си към небето покрив ще се запечата като на снимка в съзнанието ви. Изумруденосините води в пещерата си играят със слънчевите лъчи, които по обед се спускат право надолу. А вдигнете ли глава нагоре, ще видите небесния покрив, поръбен с буйната зеленина на гората. Това е разходка, която си струва, докато сте на почивка на остров Кефелония.

Метеора, континентална Гърция

Метеора, континентална Гърция

Снимка: Pixabay

Метеора е магическо място, на което по гигантските скали, заоблени от времето, са накацали средновековни манастири - някои все още действащи. Районът си заслужава да останете няколко дни, за да изследвате целия пейзаж и да го видите от всички възможни ъгълчета.

Гьола, Тасос

Гьола, Тасос

Снимка: iStock by Getty Images

Мечтали ли сте си някога да плувате в естествен басейн с кристално чиста вода, при това на метри от морето? Тогава посоката е Гьола на брега на остров Тасос. Слънцето, приятно топлата вода, както и многобройните възможности за скокове и впечатляващи снимки привличат посетителите всяко лято тук.

Островът на костенурките, Закинтос

Островът на костенурките, Закинтос

Снимка: iStock by Getty Images

Островът на костенурките (Маратониси) е безлюден - негови единствени обитатели са морските костенурки. Островът е част от национален морски парк Закинтос и можете да го посетите с лодка. Дори и да не видите костенурките, ще забележите следите им, оставени в пясъка. При пещерите на острова можете да спрете за гмуркане в търсене на плуващи в морето костенурки.

Вулканичните скали при Фалакро, Лимнос

Вулканичните скали при Фалакро, Лимнос

Снимка: iStock by Getty Images

Остров Лимнос е познат предимно на почитателите на ветровитите водни спортове, тъй като бреговете му са благосклонно обдухвани и подходящи за каране на сърф и уиндсърф. Извън тази специфична аудитория, островът е малко познат, но пък крие едно от природните чудеса на Гърция. Вулканичните скали при Фалакро са съставени от втвърдена лава от вулканите (днес спящи) на острова и напомнят на лунен пейзаж.

Дефилето Самариа, Крит

Дефилето Самариа, Крит

Снимка: iStock by Getty Images

Дефилето Самария е национален парк и резерват, в който посетителите могат да почувстват колко са малки спрямо величието на природата. Сред исполинските скали, свежите потоци и горите можете да изминете целия път от платото Омалос до крайбрежието на остров Крит. Компания ще ви правят местните диви кози, а на специалн определени места може и да се къмпингува.