Гръцкото правителство е въвело нови мерки, с които да предпазва гражданите и туристите на Атина от високите летни температури. В момента живакът в Гърция достига температури над 50 градуса по Целзий и е предизвикателство за всеки човек, пише сайтът Keep Talking Greece.

Малко по-рано тази седмица започнаха пожари в региона, след като страната беше ударена от жестока суша. В регионите около Южна Атина бяха наложени спешни мерки за евакуация, докато други региони остават под опасност от екстремните жеги. В някои гори и паркове е поставена забрана за влизане на туристи и жители на града, търсещи някаква прохлада.

Гръцкото правителство признава, че жертви на летните жеги са предимно туристи, които са тръгнали на по-дълги разходки сред природата и са били изправени пред много сериозно изпитание. Атина отваря свободни за посещение зони, охлаждани от климатици и медицинска помощ, докато пожарната команда е в готовност да се намеси във всеки един момент.

Новите мерки са въведени като превенция и защита на всички, които са в капана на летните горещини. Мерките вече са в сила, като правителството не е обявило кога ще паднат. Социалните работници, медицинските сестри и психолози ще помагат на бездомните жители на града и ще раздават вода, храна, кафе и защитни комплекти по улиците на града, пише Express.

Градски патрули и дронове летят над рисковите зони, които са заплашени от пожари около хълма Ликабет. Подготвени са около 150 водни контейнера, които са оставени за бездомните животни. Пуснат е втори уебсайт, който трябва да помогне и посъветва туристите, които имат нужда от помощ. Мобилното приложение Extrema предоставя ъпдейти в реално време относно дневните температури, както и мерки за безопасност.

Снимка: iStock by Getty Images

Приложението посочва местата, където има прохладни зони, места с фонтани и паркове, както и може да направи маршрут, който да показва къде са някои от най-прохладните региони и сенчести улици. Приложението е пуснато на 6 езика и целта е да помогне на гостите да бъдат защитени.

Някои външни министерства, включително и британското, официално предупредиха своите граждани, че в Гърция има високи рискове от дехидратация, прегряване и сърдечен удар.

Препоръчително е за всички гости на страната да обърнат внимание на температурите, преди да предприемат по-екстремни пътувания. Препоръчително е да се носи леко облекло, удобни и отворени обувки, докато цветовата гама трябва да бъде светла. Шапката, слънчевите очила и слънцезащитните кремове са задължителни.

Снимка: iStock by Getty Images

Минималният фактор е 30, докато UV защитата трябва да е минимум от 4-5 звезди. Хора със слабо здравословно състояние трябва да потърсят лекарска помощ или изобщо да не пътуват до Гърция през следващите 4-6 седмици. Задължително трябва да се проверят и лекарствата, които са предписани, тъй като могат да създадат още по-сериозни рискове при подобна екстремна температура.