Инсталация с най-разпознаваемите символи на София ще посреща пристигащите на Терминал 2 на Летище София. Тя включва 30 обекта от най-характерните символи на "стара", "млада" и "зелена" София и е създадена от платформата #soSofia по повод празника на столицата - 17 септември, съобщават организаторите.

"Мащабната интерактивна инсталация ще посреща гостите с поздрав #soWelcometoSofia и ще популяризира най-характерните символи на града, представящи неговата античност, модерност и природа", разказват от агенция imp-act.

                                                        

                                                        

Включените обекти са избрани чрез специално проведено проучване на платформата #soSofia с участието на студенти от катедра "Социология" на Софийския университет "Св. Климент Охридски", което цели да определи кои забележителности на града софиянци припознават и препоръчват на чуждестранните гости.

От екипа казват, че сред представителите на стара София са Ларгото и Римски комплекс "Сердика", Четириъгълникът на толерантността с храмове на четири религии, улица "Малко Търново", Националната галерия, катедралният храм "Св. Александър Невски" и жълтите павета, Централна баня и Централните софийски хали, Женският пазар и старият еврейски квартал на София, известен днес като квАРТал.

Лицата на млада София са представени чрез градския център около НДК и бул. "Витоша", парковете на Народния театър, "Кристал", Седмочисленици, Княжеска градина, както и магазини и ресторанти в столицата.

"Зеленото сърце на София от своя страна присъства с различни обекти и хижи на Витоша, Ботаническата градина на БАН, парк-музей "Врана", "Кучешкият парк" с РЦСИ "Топлоцентрала", Панчарево, "Камбаните", Паркът на Военна академия, Докторската градина.