Почивката на море в Испания вече ще е малко по-различна - по-приятна за пушачите и по-сложна за пушачите.

От 23 декември 2021 г. пушенето на всички испански плажове е забранено, с което Испания стана първата страна в Европа, която забранява пушенето на територията на цялата си плажна ивица.

Всеки заловен нарушител ще бъде глобен със сериозна глоба от 2000 евро. Подобна забрана вече е в сила на Канарските острови и по плажовете на Барселона.

Решението беше взето от испанските власти след петиция, подписана от над 280 000 души, в която се иска да се вземат спешни мерки за опазването на чистотата на плажната ивица на страната. Фасовете са едни от най-често срещаните боклуци по крайбрежието, които отравят почвата и са опасни, ако бъдат погълнати от морски организми. Освен това съдържат неразградима пластмаса.

През 2020 г. в опит да спре разпространението на COVID-19 Испания забрани пушенето на открито на места, където хората не могат да спазват дистанция от поне 2 метра.

Галисия първа забрани пушенето на улицата, в баровете и ресторантите и по-късно испанският здравен министър наложи тази забрана в цяла Испания.

Други места в Европа, където пушенето на плажа е забранено, са италианският остров Сардиния и някои части на френското крайбрежие.