Много хора живеят по италианските острови, но името на Мауро Моранди се знае от всички. През последните над 30 години той живее сам на необитаем остров край бреговете на Сардиния, но след няколко предупреждения от властите, сега ще напусне своето убежище, разказва "Гардиън".

Италианският Робинзон Крузо попада на остров Будели през 1989 г., след като катамаранът, с който е потеглил на плаване към Тихия океан, се поврежда. По стечение на обстоятелствата Мауро Моранди научава, че пазачът на острова тъкмо се пенсионира и решава да поеме позицията. Продава кораба си и се настанява в заслон от Втората световна война, където живее през следващите повече от 30 години.

Посещението на остров Будели е разрешено само през деня за туристи, които идват с корабчета. Те могат да ходят само по пътека зад плажа, но нямат право да стъпват върху розовия пясък заради риск от замърсяването му. Нощувките и всякаква дейност на острова са забранени, тъй като той е част от национален парк Ла Мадалена.

Моранди познава всяко кътче от необитаемия остров, прочут с розовите си плажове.

През годините той развежда туристите, разказва им за местните растителни и животински видове, разчиства пътеките и пази плажовете на Будели.

Въпросът за неговото преместване се появи след смяна в собствеността на Будели. Първоначално островът е частен, но след фалит на компанията, която го притежава, и липсата на други желаещи да го купят, през 2016 г. преминава в ръцете на държавата, която го включва в зоната на националния парк Ла Мадалена.

От управата на парка имат план да превърнат острова в център за екообразование и няколко пъти изпращат предупреждение за изнасяне на Моранди, тъй като неговият заслон не влиза в проекта. Според властите Моранди е направил промени по заслона, които не са били предварително одобрени.

81-годишният мъж планира да заживее в апартамент в покрайнините на главния град на близкия остров Ла Мадалена. "Ще ходя до града само на пазар, а през останалото време ще бъда сам със себе си. Животът ми няма да се промени толкова много, пак ще виждам морето," споделя той.

Моранди е обичан и подкрепян от много италианци, които на няколко пъти през последните години се застъпват за запазването му на поста пазач на острова.