Италия посреща с културни забележителности, мода и вкусна храна. Ако се разходите по улиците на по-големите туристически градове, най-вероятно сте забелязали, че оазисите от маси и консумацията на Аперол Шприц, пица и паста, са втори национален спорт за гостите. Няма заведение, което да не е изкарало масите навън, а това дразни жителите на по-големите градове.

През последните години има закон, който изисква от собственик на заведение да определи броя на маси и да притежава лиценз. През 2021 г. са издадени около 180 хиляди лиценза.

Обикновено са планувани за една година, но тъй като количеството от подадени документи е впечатляващо, италианските власти смятат да премахнат годишното лицензиране на тротоарното право и да оставят собствениците да използват пространството за неопределено време.

Стъпката решава много проблеми на заведенията, но не и на жителите. Последните са възмутени от факта, че уличните заведения превземат жизненото пространство.

Живущите в Рим вече са се изморили от ресторанти и барове, чийто маси винаги напускат периметъра на заведението и продължават да се разширяват. Повишаващият се брой на масите е и причина за редуциране на местата за паркиране. Градските власти също са изненадани от решението, особено след като въвеждат нови правила относно използваните площи в града.

Моника Лукарели е заместник-кмет в Рим и е възмутена от новите мерки за удължаване на временните мерки. През последните няколко месеца, тя и нейните колеги, са работели върху нов план за облекчаване на гражданите, както и за откриването на Соломоново решение за всички страни. Без подаването на нови лицензи, италианската столица не само може да се блокира, но и да влоши своята инфраструктура.

Рим е предоставил 21 хиляди квадратни метра за заведения. Днес отпусната площ е от близо 112 хиляди квадратни метра. Скокът е абсурден, но Рим не е единственият страдалец. Жителите на Милано се оплакват от същите симптоми, като добавят и безкрайното шумово замърсяване, а някои от жителите вече са завели и дело срещу общината, защото няма време за почивка и нормални условия на живот. Гостите прекарвали вечерта си на маса в забавления, игнорирайки основните правила.

Градът на модата е предприел по-сериозни мерки и вече налага забрана за продажбата на храна на открито, както и на алкохолни напитки след 12 часа вечерта, а през уикенда забраната влиза в сила до 1 часа и 30 минути след полунощ. Забранява се на гостите да стоят в отворено пространство и ако искат да ползват услугите на заведението, трябва да се преместят в закритите площи.

Ограниченията не отчайват собствениците, те са готови да се бият за всеки метър, както и да запазят правото да настаняват гости на открито. Мнозина са на мнение, че външните маси са единственият начин за оцеляване. Ако има промени, те ще се случат преди старта на активния сезон или в хода, макар и вторите да не се практикуват толкова често.