След като заведенията и ресторантите във Франция отвориха врати, Айфеловата кула също се подготвя отново да приема туристи.

В официално изявление на оператора на прочутата забележителност се казва, че тя ще отвори отново на 16 юли 2021 г. след най-дългия период на затваряне от времето на Втората световна война насам.

Заради здравните протоколи и изискванията за спазване на дистанция и дезинфекция, посещението на Айфеловата кула това лято ще е по-различно от преди.

Възможно е изчакването да е по-дълго заради намаления капацитет, а надпреварата за билети - да е още по-ожесточена.

Ето всичко, което трябва да знаете:

Снимка: iStock by Getty Images

Кулата ще работи с намален капацитет заради здравните изисквания. Ще се допускат не повече от 10 000 посетители дневно.

Всички нива ще бъдат отворени с изключение на зоните, в които тече реновиране. Специално за Олимпийските игри през 2024 г. тече пребоядисване на Айфеловата кула в нов златист оттенък. Предвидено е работата по боядисването да отнеме три години и да приключи през 2022 г., макар че към момента процесът е сложен на пауза, тъй като при сваляне на съществуващите 19 слоя боя са открити следи от олово, което представлява риск за работниците.

Асансьорите ще работят на 50% от капацитета си, което означава, че може да се очакват по-големи опашки за този тип изкачване.

Онлайн продажбата на билети ще стартира в началото на юни.

Преди пандемията около 7 милиона души се качваха на Айфеловата кула всяка година. Заради продължителното затваряне операторът на кулата обяви загуби от десетки милиони евро и съобщи, че ще търси финансова помощ от парижките власти.