От 1 юни Тунис отмени карантината за напълно ваксинирани туристи, но и преди това, когато се изискваше отрицателен PCR тест, българите и други източноевропейци избираха африканската страна на брега на Средиземно море за плаж и културен туризъм.

Как изглежда в момента почивката в Тунис и защо толкова много туристи от България, Русия и Чехия я избират - прочетете в репортажа на "Дойче веле".

Тунис далеч не се е преборил с коронавируса, но на Международното летище Енфида - Хамамет пристигат чартърни полети, пълни с туристи. Те искат да стигнат до световноизвестните плажове край Сус, Хамамет и Джерба.

Топлинни камери мерят температурата на пристигащите, служителите на летището носят маски и бели престилки.

Туристите са основно от Русия и Източна Европа

От началото на април Тунис посреща десетки полети седмично. Сред популярните градове, от които пристигат пътници, са Москва и Прага - туристите идват предимно от Русия и Източна Европа. Един от тях е Андрей Радиокове, който каца от руската столица. "Турция затвори границите и ние решихме да дойдем в Тунис, който е отворен за туристи от Русия", казва той.

22-годишният Серафим Стойновски от България потвърждава, че ситуацията в Тунис е много по-различна от други държави. Тук можеш да се насладиш спокойно на пясъчните плажове и на развлеченията, които хотелските комплекси предлагат. "Българските туроператори ни казаха, че рестрикциите тук не са толкова тежки, колкото в други държави", казва Стойновски. "Затова решихме да дойдем в Тунис. Можеш да се разхождаш, да отидеш на ресторант, да пиеш кафе - такива работи. Тук това не е проблем."

Но пандемията в Тунис далеч не е отминала. Когато в края на април страната отвори своите граници за туристи, броят на починалите след заразяване с Ковид (общо е над 12 хиляди) беше достигнал рекордни стойности. В болниците кислородът не достигаше и в началото на май беше обявен пълен локдаун за една седмица. Но въпреки това смели туристи продължават да пристигат в страната, дори и без да са ваксинирани. За да си спестят едноседмичната карантина те трябва да покажат само един негативен PCR тест.

Снимка: iStock by Getty Images

Сериозни икономически трудности

Туристическият бранш е доволен от тези мерки. Тунис е в икономическа криза и отварянето за чуждестранни туристи е единственият път, по който може да бъде спасен летният сезон. Много семейства зависят от туризма. Голяма част от тях месеци наред бяха без работа - спасители, продавачи на сувенири, туристически гидове и много други.

И все пак на туризма са наложени ограничения - хотелите имат право да работят с капацитет до 50 процента и вече имат проблеми, разказва Адел, който е заместник-директор на хотелски комплекс в Сус. В неговия хотел обикновено работят до 270 служители, в момента ангажирани са едва 120. "Нашият хотел има капацитет за 1200 гости, но заради коронавирусната пандемия от здравното министерство ни разрешават да приемаме до 600 души. Когато не работите с пълен капацитет, автоматично трябва да намалите и броя на служителите."

Сус от години се бори да върне туристите обратно. Терористичните атаки през 2015 година поставиха целия бранш на колене. Туризмът беше започнал бавно да се възстановява, но настъпи пандемията.

Недостиг на ваксини

Според официалната статистика, туризмът в Тунис се е свил с над 50 процента. Таофик Гайед, регионален комисар по туризма в Сус, се надява тази година да дойдат поне един милион туристи. През 2019-а те са били 9 милионa. "На 29 април посрещнахме първия полет на летище Енфида - Хамамет. Следващата седмица имаше повече от пет полета, а тази седмица вече около 10. Надяваме се да продължи така и потокът от туристи да се увеличава с всяка изминала седмица."

За много хора в Тунис нуждата от работа е по-голяма от страха от заразяване. Но не липсват притеснения, обяснява Адел. "Нашите служители не са ваксинирани. Персоналът се чувства неспокойно, защото приема хора от Тунис или от чужбина, които може да са ваксинирани, но може и да не са". Едва два процента от тунизийците са имунизирани срещу Ковид-19. В много африкански държави липсват достатъчно ваксини. В същото време нараства страхът от мутации, които могат да се окажат особено опасни и за младото поколение.