Черна гора се оформи като една от популярните дестинации за лятна почивка това лято заради облекчените мерки за влизане на чужденци.

Въпреки това през последните седмици броят на случаите в страната бележи ръст, включително и сред туристите.

Влизане в Черна гора и връщане в България

Черна гора е една от малкото държави, в които българите влизат свободно - без изисквания за отрицателен тест или сертификат за ваксинация.

Възможно е да има промяна в мерките заради увеличаващия се брой заразени както в България, така и в Черна гора, но поне до 20 август правилата няма да се променят за българи.

Според текущата категоризация на страните от българското здравно министерство, Черна гора попада в оранжевата зона. Това означава, че ваксинираните туристи се прибират без допълнителни изисквания, а неваксинираните трябва да представят отрицателен PCR тест (или да направят такъв непосредствено след връщането си в България).

Почивка в Черна гора

Почивките в Черна гора са в широк ценови спектър - от мини почивки с три нощувки за под 400 лева до луксозни хотели за близо 6000 лева за 7 нощувки с включен чартър от София. 

Разгледайте почивки в Черна гора >>>

Правила, свързани с COVID-19 в барове, ресторанти и хотели

По-рано този месец, когато случаите на COVID-19 започнаха да нарастват, Черна гора забрани на хора, които не са ваксинирани или нямат негативен тест, да влизат в барове и ресторанти. Сертификат за ваксинация или негативен тест са необходими и за влизане в нощни клубове.

Ниво на ваксинация в Черна гора

Черна гора е ваксинирала изцяло около една трета от пълнолетното си население и е на дъното на имунизацията в Европа. В опит да окуражи гражданите да се ваксинират правителството ще даде на всеки, който се ваксинира този месец, туристически ваучер от 50 евро, които може да се похарчат в частни или държавни хотели.

Брой заразени в Черна гора

На 12 август черногорските епидемиолози потвърдиха 332 нови случая на коронвирус в сряда, най-високия брой през последните четири месеца, съобщи Хина. Сред заболелите има и 41 туристи. С 2635 случаи на 100 000 жители Будва, заедно с Улцин, която се радва на голяма посещаемост от туристи това лято, е в червената зона. Броят на позитивните тестове в Черна гора нарастна на 9,9 процента от 5 процента.

Опозиционните партии критикуват политиката на правителстото на отворени граници, изтъквайки, че изпълнителната власт е поставила финансите преди здравето на хората, позволявайки на туристи да влизат в страната без изисквания.