Каква ли е тайната на Париж, та милиони хора от цял свят да се стичат като омагьосани към него и да скитат с детско въодушевление по улиците му, да се разхождат с възторг сред произведенията на изкуството в музеите и галериите му и да се опитват да подражават на начина на живот на французите?

Дори когато настъпи есента и топлите, светли парижки вечери бъдат заменени от дъждовните и хладни есенни дни, пак си струва да посетите френската столица. През есента туристите са по-малко и можете по-ясно да видите животът на французите.

Разходки сред кралските паркове и градини, допълване на гардероба с парижки модни находки или тържествено просрещане на младото божоле - Париж няма да ви остави да скучаете.

Разгледайте снимки от есенен Париж в галерията >>>

Поглед към Лувъра и водещия към него булевард от дървета

Снимка: iStock by Getty Images

Айфеловата кула и корабче по Сена

Снимка: iStock by Getty Images

Времето в Париж през есента 

Есенните месеци в Париж напомнят на времето, с което сме свикнали в България - през деня обикновено ще е 15-17 градуса, а ако имате късмет и уцелите циганско лято - може би дори и 20.

Не тръгвайте за Париж през есента без чадър и здрави обувки и не позволявайте на дъждовното време да ви задържи цял ден в хотелската стая. Вземете си цветен чадър, който ви създава настроение и вижте града в различна светлина.

В Люксембургските градини винаги ще се намери свободен стол, където да се насладите на есенното слънце

Снимка: iStock by Getty Images

Парижките паркове и градини

Никога не е толкова пъстро и красиво в парижките паркове и градини, както през есента!

Ако сте за пръв път в Париж, започнете с Тюйлери, Люксембургските градини и Булонския лес.

Ако не сте - имате повод да разгледате картата в по-едър мащаб и да откриете десетките скрити паркчета и градини, разпръснати на неочаквани места из цялата централна част на града. Есенните цветове са фотогенични и пълнят очите и сърцата с радост.

По бреговете на Сена есенно време се носи ухание на печени кестени

Снимка: iStock by Getty Images

Не пропускайте и разходката край Сена на разсъмване или по залез, когато в хладните есенни дни по повърхността на водата се образува тънка мъгла. Покрай реката продавачите на печени кестени разполагат количките си и изпълват въздуха с ухание, на което не може да се устои. 

През есента много заведения започват да сервират и греяно вино наред

Снимка: iStock by Getty Images

Закуска на балкона с поглед към покривите на Париж - това е класика за всеки сезон

Снимка: iStock by Getty Images

Дори в хладните есенни дни парижани не се отказват от хапване навън

Снимка: iStock by Getty Images

Кафе, обяд и вино на открито

Французите не се отказват от това да изпият сутрешното си кафе навън или да обядват на открито, дори и когато настъпи хладният сезон. Ако сте отседнали в един от онези разкошни малки апартаменти в централната част на града с балкон с гледка към парижките покриви, нямате извинение да не се насладите на панорамата и кроасаните навън.

Със захлаждането заведенията започват да сервират не само обикновено вино, но и греяно с подправки.

С най-голямо нетърпение се очаква пристигането на новото божоле - младо френско вино, което се дегустира за пръв път в третия четвъртък на ноември. Само французите могат с такава тържественост и сериозност да посветят ден на едно конкретно вино, а след това да увлекат целия свят да направи като тях.

Тайното лозе в Монмартър отваря само за няколко дни

Лозето в Монмартър отваря за посетители само за няколко дни през есента

Снимка: iStock by Getty Images

Панорама към Париж от хълма Монмартър

Снимка: iStock by Getty Images

Знаете ли, че в Монмартър има лозе? Ако се разходите бавно и гледате внимателно в уличките зад базиликата "Сакре Кьор", ще откриете едно от малкото останали лозя в централен Париж - "Le Clos Montmartre".

Любопитен факт е, че лозето е засадено през 1933 г. от парижките власти, за да ограничат стремежа на строителните предприемачи да застрояват Монмартър.

Всяка есен лозето отваря за посетители само на няколко определени дни, за да отбележи с жителите и гостите на Париж новата реколта.

Смяна на гардероба

Париж е град на модата, а есента е добро време за нови попълнения в градероба

Снимка: iStock by Getty Images

Ако не сте предвидили точните дрехи за есенното си парижко бягство, това е добър повод да отидете на шопинг. Париж е модна столица, а есента така или иначе е време за смяна на гардероба. Ако уцелите дъждовно време или искате да си донесете дреха вместо сувенир от френската столица, разходете се из бутиците и историческите търговски центрове. В Париж има мода за всеки стил и за всеки джоб.

Версай

Поглед от фонтана и градините зад Версайския дворец

Снимка: iStock by Getty Images

Есента е може би най-доброто време да посетите Версайския дворец. Тълпите са много по-малобройни, огромните градини приличат на картина на художник, а колелата под наем се дават до средата на ноември.