Времето за море и плаж почти е тук, но въпросът за това ще има или няма да има безплатни чадъри и шезлонги по брега остава нерешен в България. Това предизвика недоволството на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА)

Най-спешната и работеща антикризисна мярка е държавата да направи нужните постъпки като собственик на плажната ивица и да осигури безплатни чадъри за почиващите, заплатили нощувка в място за настаняване и много евтини плажни пособия за останалите туристи, категоричен е председателят на БХРА Георги Щерев.

Според него в момента временните стопани на плажовете извиват ръцете на хотелиерите и настояват те още сега, до 25 май, да предплатят 50 на сто от чадърите пред хотелите, които предоставят безплатно на своите гости, въпреки че сезонът е несигурен. При това преотдават ивиците, получени срещу такса за държавата, на цени от 5 до 7 пъти по-високи от това, което плащат за стопанисването им. В същото време цялата грижа по поддържане и почистване на ивиците остава за новите наемателите, а и самите чадъри и шезлонги са собственост на хотелиерите, обясняват от асоциацията.

В момента хотелиери от цялото Черноморие масово притеснени звънели в офисите на БХРА, защото няма как да предплатят 50 на сто от сумите за чадърите, при това на тези завишените и напълно непоносими спрямо ситуацията, в която се намира бизнесът, цени до 25 май.

Хотелиерите са най-засегнатите от кризата, единствените в туризма, които бяха оставени без целева помощ от държавата и липса на яснота дали въобще ще има туристи в курортите през това лято, коментират от асоциацията.

От БХРА са търсили контакт със служебния министър на туризма Стела Балтова и зам.-министъра на туризма Даниела Стоева, но към момента не са получили обратна връзка.

Според Щерев ако хотелиерите не подпишат в момента договори за наемането на плажната ивица и предоставянето на безплатни чадъри на туристите, които хотелиерите и чуждите туроператори съответно вече са включили в каталозите си, ще последват рекламации. От БХРА призовават правителството да организира възможно най-бързо срещи с концесионерите и да вземе необходимите спешни решения, които да не са в ущърб на туризма.

Ако чадърите и шезлонгите не са част от предлаганата услуга и не са включени в туристическите пакети, няма как летните ни курорти да са конкурентни на други дестинации като Гърция, Турция и дори Египет, смята Щерев.

Според него липсва и целева политика за привличане на първо място на българските туристи в родните курорти и дестинации. Българите са основните ни клиенти и държавата трябва да помисли как да ги стимулира да изберат ваканция у нас, отбелязва още Щерев. Сред вариантите той посочва например държавата да изплаща обратно до 25 на сто от похарчените средства за ваканция до определена сума на всички ваксинирани българи, като стимул за имунизация. Или държавата да плати до 50 на сто от стойността на почивката за всички от първа линия на битката срещу коронавируса като лекари и учители.