От сряда, 18 август, влиза в сила новият списък на здравното министерство, което разпределя държавите по цветови зони (червена, оранжева и зелена) и съответно регулира мерките, които трябва да спазват завръщащите се от чужбина българи.

Израел, Иран и Есватини (африканската държава, известна като Свазиленд до 2018 г.) са трите нови страни, които попадат в червената зона от 18 август.

Това означава, че от всички българи, завръщащи се оттам, се изисква представяне на отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди да стъпят на българска територия, както и документ за ваксинация/преболедуване. Всички, които нямат всички необходими документи, се поставят под 10-дневна карантина. Това на практика означава, че тези, които нито са преболедували COVID-19, нито са се ваксинирали, няма как да избегнат карантината. За пристигащи от червената зона не се допуска и представяне на бърз тест за освобождаване от карантина. 

Правилата за децата от 12 до 18 години, които пристигат от държава, попадаща в червена зона, включват задължително представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в България PCR тест. В случай че не представят такъв документ, те се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде отменена от директора на съответната регионална здравна инспекция при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест.

Малта, Монако и Андора излизат от червената зона и попадат в оранжевата зона.

От зелена в оранжевата зона преминават Литва, Дания, Словения и Швейцария.

Пълен списък на страните от зелената зона

Австрия, Германия, Естония, Полша, Словакия, Унгария, Финландия, Хърватия, Италия, Норвегия, Сан Марино, Ватикан, Чехия, Люксембург и Румъния.

Пълен списък на страните от червената зона

Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Малдиви, Южна Африка, Ботсуана, Танзания, Сейшели, Намибия, Замбия, Оман, Малайзия, Туркменистан, Таджикистан, Киргизка република, Монголия, Колумбия, Чили, Уругвай, Аржентина, Бразилия, Парагвай, Боливия, Перу, Суринам, Панама, Коста Рика, Гватемала, Белиз, Ел Салвадор, Куба и Доминиканска република, Кипър, Великобритания, Испания, Фиджи, Грузия, Израел, Есватини и Иран.

Държави, с които Република България е постигнала споразумение за свободно преминаване

Румъния