Въпреки напредването на ваксинацията в много страни, пътуването зад граница остава непредвидимо и понякога сложно и скъпо занимание. От 1 юли влизането в България става по нови правила, които засягат предимно чужденците, избрали страната ни за почивка.

Ето какво трябва да знаете, ако сте резервирали почивка в чужбина и ще ви се наложи да минете границата на връщане към България.

Държавите ще бъдат разделени на няколко зони - червена, оранжева и зелена.

Списъкът на страните ще се обновява веднъж седмично, така че хората да имат предвидимост. С пълния тескт на текущата заповед можете да се запознаете тук.

Държави, от които се влиза без никакви ограничения

На база на двустранни споразумения с Румъния и Чехия пристигащите от тези държави влизат в България без никакви ограничения, без изисквания за представяне на тест или ваксинационен сертификат.

Пристигане от държави от зелена и оранжева зона

Държави в зелената зона към 1 юли: Австрия, Германия, Естония, Исландия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Словакия, Унгария, Финландия, Хърватска, Гърция, Дания Италия, Словения, Франция, Норвегия, Сан Марино, Андора, Монако, Ватикана

Държави в оранжевата зона към 1 юли: всички, които не са в зелената или червената зона, включително Великобритания, Нидерландия, Сърбия, Испания и други.

За тези държави имате четири варианта, като за български граждани на практика няма разлика от досегашните правила:

  1. Можете както досега да пристигнете на границата без тест или сертификат за ваксинация, след което имате на разположение 24 часа, за да си направите тест в България и да го изпратите на РЗИ, за да бъдете освободени от 10-дневна карантина.
  2. Можете да представите отрицателен PCR/бърз тест.
  3. Можете да представите европейски ваксинационен сертификат или друг сертификат, който съдържа същата информация.
  4. Можете да представите документ за преболедуване

5% от пристигащите от оранжева зона пътници се подлагат на случайно тестване с бърз тест.

Пристигане от държави в червената зона

Държави в червената зона към 1 юли: Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Малдиви, Бразилия, Южна Африка, Ботсвана, Танзания, Сейшели, Намибия, Замбия, Тунис, Оман, Малайзия, Монголия, Колумбия, Чили, Уругвай, Аржентина, Парагвай, Боливия, Перу, Коста Рика, Гватемала, Белиз, Ел Салвадор, Куба и Доминиканска република

Граждани на държави от червената зона не се допускат в България. Българи, пристигащи от държави от червената зона, се поставят под 10-дневна карантина, от която могат да се освободят след представяне на направен след завръщането в България бърз или PCR тест. В този случай не е предвидена възможност за освобождаване от тест на тези, които са ваксинирани или преболедували.

Валидност на сертификатите за ваксинация и документите за преболедуване

Макар гражданите да получават сертификата си за ваксинация веднага след поставянето на втората доза ваксина, той става валиден след изминаване на 14 дни след поставянето на втората доза.

За валиден документ за преболедуване се смята положителен PCR или бърз тест за периода от 11-ия до 180-ия ден след датата на изследването, отбелязана в документа. На документа имената трябва да са изписани точно както на документа за самоличност, с който преминавате границата.

Деца и тестове

Деца до 12-годишна възраст няма нужда да представят документ за ваксинация или тест при влизане в България.

Това коя държава в коя зона влиза зависи от заболеваемостта на 100 000 души население за последните 14 дни и процента положителни проби. При рязко влошаване на епидемичната ситуация в някоя държава тя може да бъде преместена от една в друга зона и преди изтичането на седмицата.