Разхлабването на мерките продължава в много страни, а пътуването става все по-лесно и все по-евтино.

Вижте до кои нови дестинации можете да пътувате от 1 юли, както и какви други промени влизат в някои от най-популярните сред българските туристи държави.

Гърция

От 1 юли граничният пункт "Илинден - Ексохи" ще бъде отворен за туристи, като се очаква с това да се намали трафикът през Кулата - Промахон. 

Турция

Благоприятното развитие на епидемичната обстановка е причина за разхлабване на мерките в Турция. От 1 юли се слага се край на комендантския час и ограниченията за излизане от домовете през уикендите. Отменят се и ограниченията върху междуградските превози и пътувания. Премахват се ограниченията и мерките в курортните комплекси, но при спазване на изискванията за носене на маски, хигиенни мерки и социална дистанция. Премахва се и ограничителната мярка за броя на посетителите и масите в ресторантите, заведенията за хранене, бюфетите и др. Отварят се кафенетата, игралните зали, чайните градини на открито. Но заведенията за пушене на наргиле ще продължат да бъдат затворени и след 1 юли, защото се считат за рискови за разпространение на пандемията.

Кипър

От 1 юли на летищата в Кипър ще се приема европейският сертификат за ваксинация. 

Израел

След като преди дни вътрешният министър съобщи, че туристите ще могат да започнат да пристигат от 1 юли, тази мярка в последния момент беше отложена с един месец. Причината е увеличение в новите случаи на заразяване. Туристите ще могат да започнат да влизат в Израел без предварително разрешение едва от 1 август, потвърди израелското министерство на туризма.

Нидерландия

От 1 юли Нидерландия ще предлага безплатни тестове за коронавирус на всички, които искат да пътуват в страната, но не са ваксинирани. Инициативата ще продължи до края на август. Туристите ще могат да се възползват от услугата като поискат компенсация чрез туроператора, с който пътуват, или като си запазят час за тест през лабораториите, които имат договор с правителството.

Тайланд

Остров Пукет официално ще приеме първите си туристи на 1 юли. Според сегашните правила туристите с поставена ваксина срещу COVID-19 няма да имат ограничение за престоя си в Тайланд (тоест ще могат да използват пълния период на визата си), стига да прекарат първите 14 дни на Пукет.

Очаква се до края на годината постепенно и спрямо епидемиологичната обстановка Тайланд да отвори без карантина и други туристически провинции, а цялостното отваряне на страната е планирано за 1 януари 2022 г.

Италия

Все още не е обявена точна дата, но се очаква в първите дни на юли да отворят дискотеките и всички нощни заведения в Италия. Те са последният тип бизнес, върху който все още има ограничения. Очаква се за влизане в дискотеките да се изисква "зелен сертификат" с информация за поставена ваксина или отрицателен тест. Такъв сертификат се изисква също за посещение на многолюдни събития като сватби и концерти.