Подобно на други азиатски страни, които отварят границите си поетапно (като Индонезия, Тайланд и Виетнам) Камбоджа също обяви, че отваря границите си за чуждестранни туристи от края на ноември.

Според обявените нови правила от 30 ноември напълно ваксинираните чужденци ще могат да се освободят от задължителната карантина след пристигане, ако прекарат първите пет дни от престоя си в определени райони на Камбоджа. След това ще бъдат свободни да се движат, където поискат из страната.

Двата района, в които ще бъдат ограничени туристите през първите дни от престоя си, са Сихануквил и Кох Конг. Очаква се през януари по тази схема да бъдат отворени още провинции, включително Сием Реап, където се намира световноизвестният храмов комплекс Ангкор Ват.

Чужденците, които искат да се възползват от новите правила, трябва да покажат сертификат за ваксинация, да си направят PCR тест преди отпътуване и при пристигане в страната да си направят бърз антигенен тест.

Освен това трябва да имат здравна застраховка, която включва заболяване от COVID-19 и да си направят още един тест на петия ден след влизането си в страната, след което ще бъдат свободни да пътуват на цялата ѝ територия.

По официални данни в Камбоджа няма смъртни случаи от коронавирус през 2020 г., но през февруари 2021 г. броят на заразените рязко се увеличи. Близо 80% от населението на страната е напълно ваксинирано.

Първите туристи, които посетят страната по новата схема, ще могат да я опознаят в натурален вид, тъй като повечето туристически дейности са затворени поне до края на годината.