Тръгнете ли из Добруджа, можете да запълните няколкодневен маршрут с локации, свързани с творчеството на Йовков.

Писателят прави Каралезката чешма, намираща се в добричкото село Стефан Караджа, прочута в цяла България, а сега предстои тя да бъде реновирана и да се превърне в туристическа атракция, съобщава БТА.

Каралезката чешма някога е била съградена там, където се пресичали търговските пътища в Добруджа, а в наши дни се намира в село Стефан Караджа. За времето си е била истинско съкровище - място за почивка и глътка живителна вода в безводна Добруджа.

Ето как Йовков описва чешмата в разказа си "Песента на колелетата":

"Каква чешма и на какво място! Деветнайсет каменни корита, отпред калдъръм като двора на хан, три чучура, които бълболят и сипят студена и бистра като сълза вода. А наоколо е посърнало поле, суха и напукана земя, пек и горещина, като в пустиня. И идат стада, идат хора, вървят към чешмата и очите им горят от задуха и от жега. От едната и от другата страна на чешмата е бяло шосе и всеки, който мине по него, отива ли, или се връща, отбива се на чешмата да пие вода. И може би рядко някой ще го каже, но в душата на всекиго е благодарност към бога и хвала към онзи, който беше направил тая чешма и чието име сякаш вечно шепнеха струите на трите чучура".

Така е запечатал гледката на чешмата и околностите ѝ в тогавашна безводна Добруджа писателят.

В разказа чешмата е съградена от Мурад бей от Сърнено, но изследователите не са открили доказателства за реалното съществуване на такава личност.

Чешмата функционира и сега, а край нея има зелен парк. Кметът на Добрич Соня Георгиева предлага уникалната локация да бъде обновена, а в селското читалище да бъде подредена музейна сбирка.

Историята на Каралезката чешма

Каралезката чешма е кръстена на село Каралез (в наши дни се казва Царевец и се намира на няколко километра от село Стефан Караджа). Чешмата, която някога е била в покрайнините на Каралез, днес се намира в центъра на съседното село Стефан Караджа. По османско време оттук е минавал важен търговски път, който е свързвал Добрич с Бабадаг (днес в Румъния).

Смята се, че чешмата е построена някъде около 1850-1860 година и макар да не е кой знае колко стара, е била легендарна за времето си. Водата течала от три чучура и се преливала в общо 19 корита, разположени под формата на буквата П.