Кипър стана първата страна в Европейския съюз, която обяви плановете си да приема без задължителна карантина и отрицателен PCR тест чужденци, които представят документ за поставена ваксина срещу Covid-19.

Новите правила бяха обявени от кипърския министър на транспорта Янис Карусос и влизат в сила от март 2021 г. Те са част от плановете за възстановяване на редовните полети и връщането на чуждестранните туристи в страната.

“Очакваме обновеният ни план за действие да засили още повече интереса на авиолиниите и те да увеличат броя на полетите до Кипър,” заяви министър Карусос, цитиран от Cyprus Mail.

Към момента всички държави са разпределени от кипърските власти в три списъка според нивото на риска от коронавирус, като гражданите на всяка страна трябва да изпълняват различни изисквания за влизане в страната.

След 15 януари 2021 г. влиза в сила нова категоризация на държавите, която няма да важи за посетители, които представят документ за поставена ваксина срещу Covid-19.

Все още предстои да се уточни форматът, в който ще се изисква документът.

В Кипър продължава да действа и система за стимулиране на полетите, при която държавата изплаща на авиокомпаниите между 41 и 70 процента от цената за превоз на пътник.