Според новата заповед на здравния министър Кипър, Великобритания и Испания влизат в червената зона от 19 юли. Русия и Португалия остават със специален статут на ръба между оранжевата и червената зона.

Ако сте планирали пътуване до някоя от тези страни или ви предстои завръщане от там, вижте какво трябва да знаете за новите правила.

Завръщане от Кипър, Великобритания и Испания

Според правилата за държавите от червената зона, българските граждани могат да се прибират от тях, но изискванията за преминаване на границата са по-строги. Завръщащите се българи няма да бъдат освободени от карантина дори и да са ваксинирани. Освен това не важат и бързи тестове (както например за прибиращите се от страни от зелената зона). Единственият вариант за преминаване на границата е представяне на отрицателен PCR тест, направен не повече от 72 часа преди влизане в България.

Тези, които не са успели да си направят тест, ще бъдат поставени под 10-дневна карантина. Както и досега, ако в рамките на 24 часа след прибирането си в България представят отрицателен PCR тест, РЗИ ще ги освободи от карантината. Тук също не се предвижда възможност за представяне на бърз тест.

Правила за Русия и Португалия

Русия и Португалия все още не са официално в червената зона, но за пристигащите от тези страни също има изискване за задължително представяне на PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане в България (дори и за ваксинираните). Не се приема бърз тест, нито сертификат за ваксинация.

Ако двете държави бъдат преместени в червената зона, техни граждани няма да бъдат допускани на територията на страната. 

Какво означава това за туристите

Ако вече сте резервирали почивка в чужбина или ви предстои да се върнете от такава след 19 юли, единственото, с което се променя ситуацията за вас, е че трябва да си направите задължителен PCR тест на връщане. Това ще оскъпи пътуванията до тези дестинации (досега беше възможно свободно преминаване за ваксинираните и представяне на по-евтиния бърз тест за неваксинираните).

Чужденци, пристигащи от тези държави

Според новите правила чуждестранни граждани, пристигащи от страни от червената зона, не се допускат в България, освен ако не са медицински, хуманитарни работници, официални длъжностни лица, сезонни работници и др.

Това означава, че въпреки че от 19 юли отпада 10-дневната карантина при влизане от България в Англия и Шотландия, британските туристи няма да могат да почиват в България.

Актуални правила за пътуване от България до Англия и Шотландия

По информация на посолството ни в Лондон от 19 юли 2021 г. преди отпътуване за Англия, българските граждани е необходимо да попълнят формуляр за локализация на пътници (PLF) - 48 часа преди пътуването; да направят тест за COVID-19 до 72 часа (3 дни) преди заминаването; да резервират и заплатят тест за COVID-19 за следващите 2 дни след пристигането. След пристигането в Англия те трябва да си направят тест за COVID-19 на първия или на втория ден.

Гражданите, за които системата "NHS Test & Trace" информира, че са пътували с някого, който е с положителен тест за коронавирус, подлежат на самоизолация, а тези, при които тестът за COVID-19 е положителен - на 10-дневна карантина.