Някои от най-предпочитаните летни дестинации за почивка в Европа започват да връщат част от ограничителните мерки срещу разпротрастрението на новия коронавирус в опит да балансират между общественото здраве и спасяването на туристическия си сезон. 

Гърция

Гръцките власти съобщават за съществено увеличение на случаите на коронавирус на седмична база. Увеличение се наблюдава в 64 от общо 74 регионални единици.

Регионалните единици Миконос, Ретимно и Ираклион, както и общините Йос, Тира (Санторини) и Парос са прехвърлени в "оранжевата" зона за увеличен риск от заразяване с коронавирус.

На остров Миконос броят на активните случаи се е увеличил четирикратно за една седмица - от 77 на 318. На Йос увеличението е пет пъти, на Санторини - над двойно, а на остров Парос - седемкратно.

В тези места властите предвиждат интензифициране на тестването на населението.

Припомняме, че в Гърция се влиза с европейски сертификат за ваксинация или отрицателен PCR/бърз тест. Отрицателен тест се изисква и за пътуване с ферибот. Освен това беше обявена и нова мярка - до края на август всички обществени места на закрито в Гърция, развлекателни центрове и барове, киносалони и театри, ще работят изключително за ваксинирани клиенти.

Испания

Испания е традиционен избор за морска почивка на много българи, но страната постепенно връща част от ограничителните мерки заради силното разпространение на варианта Делта на новия коронавирус.

Засегнати са Балеарските острови, отделни райони в Андалусия, Канарските острови и Каталуния, където нощните заведения затвориха в началото на юли, а регионалните власти очакват съдът да одобри искането им за възобновяване на нощния полицейски час.

Каталуния е сред най-тежко засегнатите райони в Европа, с над 1000 случая на 100 000 жители за период от 14 дни - двойно повече от средното ниво за Испания.

Курортният град Сиджес изпробва дронове за наблюдение на заетостта на плажовете, където има ограничения за максималната им заетост.

Португалия

Броят на новите случаи в Португалия нараства трайно през последните седмици, връщайки се към нивата, които бяха регистрирани за последно по време на строгия локдаун в страната през февруари.

За да се справят с ръста на новите случаи властите постепенно въвеждат по-строги мерки като нощен полицейски час и изискване за отирцателен тест или ваксинационен паспорт за отсядане в хотел.

Повечето случаи на новозаразени са с по-заразния вариант Делта на коронавируса, които съставляват 100 процента от регистрираните нови случаи в района на столицата Лисабон и слънчевата южна провинция Алгарве, които са по-притихнали от обикновено заради липсата на туристи.