Франция трескаво се готви за края на повече от 5-месечния локдаун, а след по-малко от месец ще отвори границите си и за туристи.

Част от баровете и ресторантите се готвят да посрещнат клиенти в откритите си части от сряда, 19 май.

Тогава ще отворят също така врати културните институции, кина, театри и музеи, а вечерният час ще започва от 21 часа, вместо в 19, както беше досега.

От 9 юни заведенията ще могат да отворят и закритите си части на 50% от капацитета си.

Туристите ще са отново добре дошли

Според обявения план туристите ще бъдат отново добре дошли във Франция от 9 юни. Очаква се тогава вече да е въведен и общоевропейския дигитален паспорт, в който ще има информация дали човекът е ваксиниран, колко дози и от коя ваксина е получил, дали има направен скорошен PCR тест или е преболедувал наскоро болестта. Очаква се паспортът да бъде вкаран в експлоатация от юни, като с него ще може свободно да се пътува в целия Европейски съюз.

Разгледайте почивки и екскурзии във Франция >>>

Безплатни PCR тестове за туристите

Френските власти обявиха, че туристите (както и всички французи до момента) ще могат да се възползват от безплатни PCR тестове. Много от европейските и други държави все още изискват отрицателен PCR тест при завръщане на гражданите си от чужбина. Ако такъв се изисква, Франция ще го предоставя безплатно.

Имунизация с пълна пара

Имунизацията в страната върви с пълна пара и към средата на май 2021 г. има 20 милиона французи, ваксинирани с поне една доза. Това е близо една трета от населението на страната. Властите отчитат и намаляване на броя на тежки и смъртни случаи.