Пътят до Рилския манастир остава затворен за движение и в двете посоки до края на март, когато се очаква дейностите по укрепването му да бъдат приключени, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Пътят беше затворен през януари, за да бъде обезопасен след срутище.

В момента на срутището при 27-ми километър на път III-107 Пастра - Рилски манастир се извършват укрепителни и обезопасителни работи. Монтират се въжета и стоманена мрежа, които да осигурят безопасно преминаване на автомобилите и да предотвратят бъдещи срутвания.

В края на март ще бъде пуснато еднопосочно движение по пътя за Рилския манастир, който ще се свърже с останалата част от България след повече от два месеца, в които поклонниците нямат достъп до светата обител.

Предвижда се движението да се регулира от светофарна уредба.

"В най-засегната част от срутището се предвижда изпълнение на защитно съоръжение - т.нар. тунелна завеса, съобщават от АПИ. Ще се изгради тунел с напречни колони, ригели и плоча, която ще действа като контрафорс и ще поема евентуални нови срутени скални маси, така че да не се нарушава пътят."

В момента по пътя за Рилски манастир, в участъка от 19-ти до 31-ви километър, се пропускат само линейки, автомобили на МВР, на Пожарна безопасност и защита на населението и на аварийни екипи за поддържане и отстраняване на аварии.

Достъпът до Рилския манастир се контролира от "Пътна полиция".