На място, наречено по съвсем обективни причини Меча поляна, в долината на река Мальовица в Северозападния дял на Рила на 1700 м надморска височина е разположен курортът Мальовица.

Туристическият комплекс носи името на най-високия връх в местността и се намира на 27 км от град Самоков. До Мальовица се стига по чудесен асфалтиран път.

Различното тук е, че тази част на Рила не се е комерсиализирала като големите ски курорти, а е тихо райско кътче, което почти по нищо не им отстъпва. Има няколко хотела, места за вкусно хапване, ски писти, влекове, много туристически маршрути. Повечето туристи свързват курорта с чист въздух, вековни борови гори, предизвикателни писти и красиви преходи, които ще допринесат за една зареждаща почивка.

За местността

На Мальовица снежната покривка се задържа сравнително дълго заради високата надсморска височина. В зависимост от годината често ски могат да се карат на естествен сняг дори и през май. Това вълшебно място е любимо не само на любителите на снежните спортове, а и на алпинистите и почитателите на разходките в планината. Централната планинска школа, разположена в курорта, е създадена именно с цел обучение на алпинисти.

Най-популярният туристически машрут, който е лек, е от Централната планинска школа до хижа Мальовица. Хижата е единствената в алпийската част на Мальовишкия дял на Северозападна Рила, построена в долината на река Мальовишка през 1934 година. От Мальовишкото било тръгват и пътеките за хижа Иван Вазов, Седемте рилски езера, Рилския манастир и други.

До труднодостъпните северни и източни склонове на връх Мальовица се намират едни от най-посещаваните от алпинисти скални обекти за катерене в България - Мальовица, Орловец, Злият зъб, Ловница и Камилата, от които се открива невероятни панорами. Част от впечатляващите рилски езера кътат хладните си води в този край - Йончево, Страшно, Свинското, Камилските и Еленските.

Ски писти

Курортът Мальовица разполага с две ски писти за напреднали с влекове тип паничка. За начинаещите действат два учебни плаца, единият с електрическа пътека, а другият с малък ски влек тип паничка.

Пистите "Ръждавица" и "Улея-Стената" са подходящи за напреднали скиори и сноубордисти и са достъпни с влек. Двете са с обща дължина от близо 3 км.

Мальовица е един от малкото курорти, които имат специална писта за шейни.

Настаняване

Разположен сред красива иглолистна гора, курортът не разполага с огромно разнообразие от хотели, но предлага достатъчно уединение и спокойствие, което едва ли ще намерите в големите ски курорти.

Основният хотел в курорта носи името му и е напълно реновиран през 2021 година. Хотел "Мальовица" предлага 39 стаи, които са напълно обновени и предоставят всички необходими удобства за активна почивка, както и невероятна гледка към красивата Рила.

Хотел "Мальовица" е модерен и работи целогодишно, разположен е непосредствено до пистите, с които е свързан чрез модерна транспортна лента. Хотелът разполага с модерен ресторант, чисто нов релакс център и лоби бар. За пълен релакс и възстановяване на силите можете да използвате релакс центъра, който е изграден през 2021 година и включва разнообразие от сауни, парни бани, контрастни душове и 2 джакузита с гледка към планината.

Хотел "Ален Мак" е разположен в близост до хотел Мальовица и е по-бюджетен вариант, но също е обновен. "Ален Мак" предлага отлични условия и просторни, светли и уютни стаи. В ресторанта на хотела се предлага вкусна храна и безупречно обслужване.