Централната планинска школа в курортен комплекс Мальовица води началото си от 1952 година, когато е открита под името Централен алпийски лагер с основна цел подготовка на бъдещи алпинисти. Скалите в района са подходящ скален полигон, на който са трасирани тренировъчни маршрути с различна трудност. Любопитен факт е, че по време на строителството всички материали, инвентар и дори храна се изнасят с катъри, а често и на гръб на повече от 5 км.

От 1959 година започва да функционира под името Централна планинска школа. През следващото десетилетие е построена и нова сграда с учебни кабинети и спални помещения. Централната планинска школа е не само база за подготовка на националните ни отбори по алпинизъм и ориентиране, но и се превръща в едно от най-реномираните планинарски училища в Източна Европа.

В последните десетина години емблематичната Централна планинска школа, намираща се в курорта Мальовица, точно на входа на природен парк Рила, беше занемарена - сградата беше в разруха.

Преди около две години Централната планинска школа, кръстена на знаменития Христо Проданов, бе отдадена под наем на ново частно дружество промяната в състоянието на сградата е огромна.

Само за две години е подменен изцяло покривът, подновена е изолацията, сменени са всички дограми и настилки, в ресторанта, кухнята и физкултурния салон има нова електроинсталация, готови са проектите за изцяло нова отоплителна, електрическа и ВИК инсталации на цялата сграда.

В разгара на ски сезона отвори врати и изцяло обновеният ресторант в ски школата. Възстановен е и емблематичният бар "Алпинист". Всички мебели, електроуреди и оборудване са нови.

"Свършихме много работа, но ни остава немалко труд. Предстои да се заемем с реконструкцията на хотелската част. Планирали сме и разширение на ски гардероба. Но най-важното за нас е да завършим ремонта на музея на Христо Проданов, както и да създадем модерна мултифункционална конферентна зала, в която да се провеждат събития и да се водят курсове", казват от управата на Централната планинска школа "Христо Проданов".

Централната планинска школа "Христо Проданов" не е единствената, която претърпя модернизация. Ски пистите и ски съоръженията в курорта също са обновени.

Инвеститорът е привлечен за каузата за Мальовица и държи да покаже как инвестиции и опазване на природата могат да вървят ръка за ръка. Заедно с тях, запазвайки концепцията за единение с природата, е напълно реновиран в съседство хотел Мальовица. Миналата година два пъти са организирали почистване на входа на национален парк Рила, а под тяхна егида са организирани и Мальовица рън и други състезания за малки и големи. Наемателите признават, че без инвестициите трудно биха увлекли деца и възрастни за каузите, зад които застават - а именно да опознаем планината, за да я обикнем, здрави и спортуващи подрастващи, големите да познават Мальовица. Последното е образователна кампания за великите алпинисти, минали от тук през различни етапи от израстването си.

Активно се работи и по възраждането на идеята за музея на Христо Проданов. Според наемателите рестартът на комплекса води не само до повече възможности за поминък и нови работни места в региона, но и до по-загрижено отношение към стопанисването на подножието на един от най-красивите български върхове.

"За да съхраним планината и любовта на подрастващите към природата не е достатъчно да сложим забранителни табели за късането на иглики, които за този регион са уникални и защитени. Трябва да дадем възможност на хората да ги видят, да научат повече за тях, да участват в опазването им. За това е необходимо да създадем, както приветлива среда за почивка на хората, така и средства за информационни кампании, които да провокират и запалят туристите. И тук е ключовата роля на привлечените инвестиции, защо инвестициите създават възможности. Подобряването и популяризирането на възможностите за планински и алпийски туризъм в курорта Мальовица през лятото са една от основните ни цели в идните месеци", разказаха още от управата на курортен комплекс Мальовица.