Япония продължава със смекчаването на ограниченията за влизане на чуждестранни граждани, но все още не е готова да отвори границите си за туристи. 

Бизнесмени, студенти и технически стажанти вече могат да получат виза и да влизат в страната, предаде ТАСС.

Бизнесмени, стажанти и студенти могат да влизат от днес

Японското правителство съобщи, че националната миграционна служба започва да приема молби за визи.

Много чуждестранни студенти и стажанти имаха разрешително за учене или работа в Япония, но не можеха да се сдобият с входна виза.

За бизнесмените отново са разрешени кратки делови пътувания за срок до три месеца. При завършен ваксинационен курс карантинният период се съкращава от 10 на 3 дни. На третия ден се прави тест за коронавирус и ако той е отрицателен, бизнесменът получава свобода на движение в съответствие с предварително подготвен от приемащата компания или организация план. При отрицателен тест на десетия ден отпадат всички ограничения за придвижването.

Неваксинираните с одобрен в Япония препарат бизнесмени ще се поставят под 14-дневна карантина.

Що се отнася до студентите и стажантите, те ще трябва да прекарват в изолация най-малко 10 дни, ако са ваксинирани с одобрен препарат. В противен случай карантината ще продължава 14 дни.

Японските власти възнамеряват да повишат дневния лимит на приеманите в страната чужденци от 3500 до 5000.

Снимка: iStock by Getty Images

Туристите засега ще трябва да изчакат

Въпреки обнадеждаващите новини за разхлабване на ограниченията за някои видове пътници, засега не са определени срокове за възобновяване на туристическите посещения. Дори когато това стане, вероятно в първия етап ще има задължителна карантина, подобна на налаганата в момента на студентите, бизнесмените и стажантите. 

Пандемията в Япония

Правилата за влизане в Япония бяха смекчени на фона на резкия спад на новите случаи на коронавирус. Вчера в страната бяха установени само 126 заразени и за първи път от една година и три месеца нямаше нито един починал заради инфекцията. Освен това напредва успешно ваксинационната кампания, като до момента са напълно ваксинирани над 73 процента от 126-те милиона жители на Япония.

Към този момент Япония признава ваксинационните сертификати, издавани от 50 държави и територии след имунизиране с препаратите на компаниите "Пфайзер", "Модерна" и "АстраЗенека", както и индийската "Ковишийлд". Справка на сайта на японското министерство на външните работи показва, че сред тях е и България.