С идването на ноември ситуацията с разпространението на COVID-19 остава все така неясна. Няколко държави в Азия и Южна Америка вече обявиха, че подготвят отваряне на границите си, някои за пръв път от март 2020 г., други все още не са готови за тази стъпка, но обявяват нови правила.

Ако ви предстои пътуване след 1 ноември, вижте какво ново влиза в сила от тази дата и кои държави започват да приемат чуждестранни посетители.

САЩ

От 8 ноември САЩ отваря сухопътните си и въздушни граници за всички чуждестранни пътници, които са ваксинирани. Пътуващите по въздуха чужденци ще трябва да предявят доказателство за ваксинация, преди да се качат на самолета, както и направен наскоро негативен тест за Ковид-19. От чужденците, пътуващи по суша, няма да се изисква отрицателен тест.

Междувременно от 1 ноември и Хавай се отваря за туристи след тежко лято с многобройни случаи на COVID-19. 

Куба

Куба е готова да отвори границите си за туристи и да облекчи изискванията за влизане в страната от 15 ноември. Ваксинираните чужденци вече няма да има нужда да представят отрицателен PCR тест, а ще е достатъчно да покажат валиден ваксинационен сертификат. За останалите ще се изисква отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди преминаване на границата.

Тайланд

Напълно ваксинирани туристи от България ще могат да посещават Тайланд без карантина от 1 ноември. Списъкът с държави, чиито граждани могат да пътуват без карантина, ще бъде преразгледан отново на 1 декември. 

Камбоджа

Според обявените нови правила от 30 ноември напълно ваксинираните чужденци ще могат да се освободят от задължителната карантина след пристигане, ако прекарат първите пет дни от престоя си в определени райони на Камбоджа. След това ще бъдат свободни да се движат, където поискат из страната. Двата района, в които ще бъдат ограничени туристите през първите дни от престоя си, са Сихануквил и Кох Конг. Очаква се през януари по тази схема да бъдат отворени още провинции, включително Сием Реап, където се намира световноизвестният храмов комплекс Ангкор Ват.

Нова Зеландия

От 1 ноември Нова Зеландия въвежда изискване всички, които имат право да посещават страната, да са ваксинирани. Страната все още остава затворена за пътувания от несъществен характер, което означава, че новото правило важи за тези, които имат основателни причини за пътуване и за идващите от няколко държави, освободени от карантина. Освен това пътниците ще трябва да представят и отрицателен PCR тест, направен преди качване на самолета. Повечето ще трябва да прекарат и две седмици в специален карантинен хотел (освен ако не идват от зони, освободени от карантина). Новото правило важи за всички чужденци на над 17 години.

Канада

Канада също обяви, че от 30 октомври ще изисква всички пътници на 12 и повече години да бъдат ваксинирани, за да могат да влязат на територията на страната. Глобите, предвидени за нарушаване на правилата или представяне на фалшив сертификат, са 5000 долара за пристигащи със самолет и 250 000 долара на ден за пътниците на борда на круизни кораби.

Чили

От 1 ноември влизането на територията на Чили ще е по-лесно за ваксинираните пътници. Тези, които след пристигане в страната си направят PCR тест и той е отрицателен, ще могат да прескочат задължителната 5-дневна карантина, която важи за всички останали.

Индия

От 15 октомври индийските летища официално са отворени за чартърни полети, а от 15 ноември индийските власти ще започнат издаването на визи и за пътници, пристигащи с редовни авиолинии. В средата на октомври азиатската страна отвори границите си за пръв път от началото на пандемията.

Виетнам

От ноември Виетнам започва поетапно отваряне на границите си, като ще започне с ограничен брой посетители, които ще бъдат допускани само на остров Фу Куок. За да се контролира ситуацията и да се ограничи възможността за разпространение на COVID-19, през първите три месеца ще има квота от 2000 до 3000 чуждестранни туристи месечно, които ще пристигат само с чартърни полети. Посетителите няма да могат да се движат свободно из острова, а ще бъдат допускани само до определени атракции и хотели.

През следващите три месеца броят на туристите ще се увеличи до 10 000 месечно, като в страната ще бъдат допуснати и редовни полети.

Аржентина

Чуждестранните туристи ще бъдат отново добре дошли в Аржентина от 1 ноември, като ваксинираните няма да подлежат на карантина. Те ще трябва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, както и бърз антигенен тест на 7-ия ден от престоя си в страната.

Тези, които не са ваксинирани, също трябва да си направят два теста, но и да прекарат една седмица под карантина.