Новият вариант на коронавируса, Омикрон, предизвика паника по целия свят, като редица държави затвориха границите си за пътници от няколко държави в южната част на Африка.

Някои страни прибегнаха до крути мерки и директно затвориха границите си за всички чужденци, пристигащи от всички краища на света. 

Всичко това се случва на фона на редица облекчения, които бяха обявени на много места по света през последните седмици. 

Израел

От неделя, 20 ноември, Израел забрани на всички чужденци да влизат на негова територия с надеждата да забави разпространението на Омикрон - новия вариант на коронавируса. Премиерът Нафтали Бенет каза по-рано в комюнике, цитирано от Ройтерс, че забраната ще трае 14 дни. Така Израел става първата страна, която затваря напълно границите си заради варианта Омикрон. Досега там е установен един случай и има подозрения за още седем.

В допълнение към затварянето на границите властите ще започнат да проследяват хора, заразени с новия вариант на вируса, чрез технология за следене на телефони, използвана по принцип за борба срещу тероризма.

Великобритания

Великобритания върна задължителната карантина за всички чужденци, пристигащи в страната, от 29 ноември, независимо дали са ваксинирани или не. Веднага след пристигането си в страната те трябва да се самоизолират и да си направят PCR тест на втория ден, като останат под карантина до излизане на резултата.

Япония

Япония също обяви, че от 30 ноември 2021 г. затваря границите си за чужденци от цял свят, при това само няколко седмици след като обяви смекчаване на правилата за влизане и начерта план за допълнително отваряне. Около 75% от населението на Япония вече е ваксинирано, но дори в момента чужденците са длъжни да прекарат първите 10 дни след влизането си в страната в специален карантинен хотел.

Мароко

Мароканските власти обявиха, че затварят въздушното пространство на страната за полети от чужбина най-малко за две седмици от 29 ноември. При промяна в ситуацията могат да бъдат въведени изменения в правилата и по-рано.

Австралия

Заради Омикрон Австралия ще забави с две седмици отварянето на границите си за чужденци, което беше планирано за 1 декември за хора, които изпълняват изискванията за определен тип визи. Допълнителното време ще даде време на австралийските власти да изследват новия вариант на коронавируса и да вземат решение как да действат.