Времето за резервиране на почивка за Нова година почти изтече, но изборът на дестинация тази година никак не е лесен.

Редица държави затегнаха мерките срещу COVID-19, като на практика направиха придвижването и отсядането в хотел невъзможно за туристи, които не са преболедували или ваксинирани. Други затвориха заведенията и баровете, а трети се очаква да го направят всеки момент заради непрекъснато увеличаващия се брой на случаите, преди всичко в Европа.

Въпреки това варианти все още има. Която и дестинация да изберете, добре е да сте подготвени за няколко особености на пътуването по Нова година този сезон.

Ето какво съветват специалистите от портала за пътуване NasamNatam.com.

Очаквайте опашки по границите по суша

Ако изберете почивка с автобус или личен автомобил, за да си спестите чакането и лудницата по летищата, това не означава, че прекосяването на сухопътните граници непременно ще протече гладко. Времето около Коледа и Нова година традиционно е натоварено по границите, а допълнителните проверки на сертификати и формуляри допълнително забавя процеса.

Заредете се с хубава музика, достатъчно бензин, храна и книга и превърнете чакането в приятно занимание.

Ранното пристигане на летището е по-важно от всякога

Летищата все още са далеч от натовареността си от периода преди пандемията, но многобройните изисквания и документи, които се проверяват, значително забавят процедурите за регистрация и проверка. Пристигането много по-рано на летището (повечето авиокомпании препоръчват 3 часа) е изключително важно. Така дори да забравите QR кода или друг документ (за някои държави са ви нужни по 3-4 документа), ще имате достатъчно време да реагирате.

Имайте предвид и че на много летища част от заведенията и магазините за храна не работят, така че не разчитайте, че на изхода ще има къде да пиете кафе и да хапнете. Носете си нещо за хапване за всеки случай.

Екзотичните пътувания не могат да се резервират в последния момент

Пътуването до екзотични страни в момента е предимно занимание за ентусиасти. Много държави в Азия, на Карибите и в Южна Америка поетапно отварят границите си, но все още изискват купища документи, тестове, формуляри, а някои дори извлечения от банкова сметка (Тайланд). Тромавите процедури правят невъзможно резервирането в последния момент.

За новогодишна почивка в споменатия Тайланд например е необходимо да се запишете минимум 35 дни преди отпътуването, за да бъдат оформени всички документи.

Но все пак има страни, до които лесно ще запазите места в последния момент

Сърбия, Албания, Египет и Йордания - все пак има и места, до които все още можете да резервирате почивка за новогодишните празници. Тези страни са със сравнително олекотени процедури за влизане

Някои държави са в червената зона на връщане

Обикновено хората проверяват какви са изискванията за пътуване до дадена страна, но често забравят да направят същото при завръщане в България.

При завръщане от държава, определена от българските власти като "червена зона", се изисква задължително представяне на PCR тест и ваксина/документ за преболедуване. Ако единият от двата документа липсва, завръщащите се българи се поставят под задължителна карантина (без право на отмяна, както е при завръщане от зелена или оранжева зона).

Към момента червена зона са страни като Германия, Гърция, Белгия, Нидерландия, Дания, Австрия, Украйна, Румъния, Сърбия, Черна гора, Великобритания, Малдиви, Сейшели и други. Възможно е преди Нова година в червената зона да влязат още страни.

За ресторантите ще се искат сертификати, включително и за хотелските

Нещо, което някои от хората забравят, е че независимо дали ще изберат да пътуват за Нова година в България или в чужбина, почти навсякъде в Европа се изисква зелен сертификат за достъп до ресторантите. Това важи включително и за хотелските ресторанти в България, както и за спа центровете.