Световният икономически форум определи САЩ като една от страните с най-добър туризъм и възможности за пътешествие за 2024 г. Разпределението по държави е разработено на основата на най-различни фактори като инфраструктура, естествени ресурси, наличие на работа и много други. Дойде ли време за туризъм, фокусът се ориентира около работата на хотели, летища, различните атракции и локациите, които могат да бъдат предложени.

Европа продължава да е сериозен лидер, след като 6 от 10-те страни в списъка са именно европейски. Испания изпъква особено високо в това отношение, след като местните са калявали своето търпение и умения в бранша с години. Особен успех за страната е, че има сериозна пътна структура и достатъчно влакове за транспорт до всяка точка, пише CNN.

Снимка: iStock by Getty Images

Една от причините за водещата позиция на Европа е, че жителите пътуват повече и харчат пари, което автоматично се отразява върху икономиката. Франция се намира на 4-та позиция като туристическа дестинация, особено след като Летните Олимпийски игри ще бъдат провеждани именно в Париж.

Изненада в този случай е, че хотелиерите очакваха по-сериозна заетост, но бяха принудени да свалят цените за нощувки. Има и още една особено добра причина за сериозния туризъм в Европа - паспортът. Държавите-членки на ЕС са известни със свободния поток от хора и точно този фактор ги превръща в една добра позиция.

Докладът за най-силен паспорт показва, че Франция, Германия, Италия, Япония, Сингапур и Испания са винаги на първо място. Пет от същите държави се намират в списъка за туризъм, а Сингапур се нарежда на 13-то място.

Снимка: iStock by Getty Images

Азия също се подготвя за силен сезон и печели внимание на световния пазар. Някои ограничения за пътуване са отпаднали и позволяват потокът от хора да се насочи именно там. Япония е сред страните, които се радват на повишен интерес след пандемията. Повече от 3 милиона чуждестранни туристи са посетили Япония между март и април, тази година. Очакват се и още толкова за лятото, след като самият процес за вадене на туристическа виза е далеч по-разумен.

На 8-мо място в класацията на Азия е позициониран Китай. Пекин свали рестрикциите за няколко европейски страни и туристите могат да влизат свободно в страната без визи от март. Страни като Ирландия, Швейцария и Нидерландия ще бъдат свободни да посещават страната по всяко време. Американците също ще имат възможност да гостуват и няма да се налага да доказват целта на своето посещение с резервация на хотел и други.

Снимка: iStock by Getty Images

САЩ продължава да стои като лидер в туристическия бранш, макар и притесненията с персонала да се засилват. Наличието на летища, хотели и най-различни гидове, е достатъчно, за да може всеки гост да намери правилната си почивка. Не трябва да забравяме, че САЩ има достатъчно паркове, плажове и големи градове, които да отговорят и на най-големите претенции. Проблемите могат да се крият само в липсата на работна ръка, възникнали след глобалната пандемия.

Икономистите посочват още един проблем, който все по-често се забелязва в Европа. Свръхтуризмът е феномен, който доказва, че докато САЩ и Китай имат пространството и възможностите за настаняване, по-малките европейски страни страдат. Барселона се отказа като круизна дестинация и няма да приема туристи по вода, Канарските острови вече имат улични протести, ако пак трябва да се изправят срещу туристически авангард, какъвто са имали през последните години. Това е проблем, който няма точно определено решение, все пак е трудно да се спрат пътешествията и има причина да се обръща толкова внимание на определени дестинации.

Снимка: iStock by GettyImages

Друг интересен фактор е, че говорим за локален туризъм, който в Европа се практикува с десетилетия. САЩ, Китай и Япония, имат един голям недостатък, изискват около едно денонощия (в най-добрия случай) за пътуване. С наличието на фактори като стачки по летища и други досадни проблеми, тези страни доста трудно привличат гости. Ето и кои са страните с най-развит туризъм:

  1. САЩ
  2. Испания
  3. Япония
  4. Франция
  5. Австралия
  6. Германия
  7. Великобритания
  8. Китай
  9. Италия
  10. Швейцария