Милиардер от Охайо планира да предприеме ново пътуване с подводница до останките на Титаник, след фаталната имплозия в "Титан", която уби всичките пет души, които бяха на борда. Сред тях беше и главният изпълнителен директор Стоктън Ръш.

Преди инцидента, изпълнителният директор на "OceanGate" се пошегувал, кайзвайки: "Какво може да се обърка?"

Патрик Лахи, съосновател и главен изпълнителен директор на "Titan Submarines", един от водещите производители на персонални подводници, разказва, че един от неговите клиенти му се обадил няколко дни след фаталния инцидент. Става въпрос за инвеститора на недвижими имоти от Охайо Лари Конър, който го е помолил да създаде подводница, която да достигне Титаник.

"Знаете ли, това, което трябва да направим, е да изградим подводница, която може да се гмурка до дълбочини на ниво Титаник многократно и напълно безопасно. Това ще демонстрира на света, че вие можете да го направите", са били думите на Конър към Лахи, пише "People".

Снимка: БТА/AP

В резултат на това, те създават подводен кораб за двама души, наречен "Triton 4000/2 Abyssal Explorer", на стойност 20 милиона долара. Той е проектиран за многократни пътувания, достигайки на дълбочина от около 4000 метра. А Титаник се намира на 3800 метра под морското равнище.

Конър отбеляза, че плавателният съд е съставен от нови материали и технологии, които преди това не са били налични.

Той е категоричен, че не се страхува от дълбокия океан, тъй като преди това се е гмуркал и до Марианската падина. Споделя, че той и Патрик Лахи планират да се гмурнат с "Triton 4000/2 Abyssal Explorer" до Титаник, за да докажат, че пътуването може да се осъществи безопасно.

"Искам да покажа на хората по света, че океанът, освен изключително могъщ, може да бъде прекрасен, приятен и наистина променящ живота, ако го направите по правилния начин", подчертава Конър пред The Wall Street Journal.

По думите му, тази трагедия е имала смразяващ ефект върху интереса на хората към този тип преживявания и това е възродило старите митове, че само луд човек би се гмурнал в "едно от тези неща".