Според организацията Prou Ibiza ("Достатъчно Ибиса" на каталунски) медицинските сестри и полицаите трябва да живеят в коли и каравани, защото жилищата са недостъпни, а операциите и лечението на рак се отлагат, защото лекарите не могат да си позволят да живеят на острова, пише Euronews.

Участниците в кампанията призовават властите да ограничат броя на туристическите легла в Ибиса, един от най-популярните испански курорти. Преди броени дни те протестираха в Ибиса, Майорка и Менорка.

Снимка: iStock by Getty Images

Ние не сме против самия туризъм

Рафаел Хименес, говорител на Prou Ibiza, е полицай от Ибиса. Преместил се е в Арагон на испанския континент, след като му е писнало от масовия туризъм. "Ние не сме против самия туризъм. Нямаме нищо против хората, които идват и уважават нашия остров", казва той пред Euronews Travel.

"Страничният ефект от масовия туризъм е, че цените на жилищата се покачват. Всеки има чувството, че всичко се срива. Повече ресторанти изискват повече работници, но тези работници се нуждаят от места за живеене, а за всяко място се търсят по десет души. Има медицински сестри и полицаи, които живеят в каравани."

Хименес е напуснал Ибиса, където е живял през по-голямата част от живота си, защото, както казва, "не е могъл повече да понася атмосферата. Имам къща в Ибиса. Но не можах да я понеса. Имаме чувството, че туризмът отнема обществени места", добавя той.

Испанците летят от Ибиса, за да работят

36-годишната Карла Андраде, учителка и майка, която работи в Ибиса, се е преместила в Палма де Майорка. Тя лети до Ибиса и обратно, вместо да плаща високия наем на острова. Изпълнява по 40 полета месечно, като става в 6 ч. сутринта, за да стигне до летището за работа.

"Не можех да си позволя да живея в Ибиса с цената на жилищата", казва тя пред Atena 3, испански телевизионен канал.

Иван Фидалго от Асоциацията на гражданската гвардия на Балеарските острови казва, че нарастващите разходи за жилища вредят на обществените услуги.

"Продават Ибиса като първокласен курорт, но това не е така, защото там няма дори обществени услуги, защото няма достатъчно хора, които да работят", казва той пред Euronews Travel.

Балеарските острови, които през миналата година са привлекли 17,8 млн. туристи, са втората най-популярна дестинация в Испания след Канарските острови.

Снимка: iStock by Getty Images

Туризмът създава 200 000 работни места на местно ниво и годишно генерира приходи в размер на 16 млрд. евро или 45% от брутния вътрешен продукт на островите.

Ибиса не е първото място в Испания, което се противопоставя на натиска на нарастващия брой туристи.

В Тенерифе, един от Канарските острови, местните жители също са принудени да спят в коли и каравани, тъй като жилищата се заемат от туристически организации.

В  Малага местните жители са облепили стените и вратите си със стикери, на които пише: "Върви си вкъщи" (a tu puta casa) и "Смърди на турист" (apestando a turista).

В една от най-популярните туристически дестинации на остров Менорка лошото поведение на туристите е накарало жителите да ограничат часовете за посещение.