Нова статистика на Световната туристическа организация на ООН хвърля светлина върху страните, които са харчили най-много в туризъм през миналата година. Сред харчещите туристи в класацията са германци, британци и италианци, пише Euronews. Освен инвестицията за почивка, организацията се фокусира и върху любимата дестинацията на повечето туристи.

И докато Европа може да се похвали с активни туристи, мнозина не могат да се доближат до туристическата сила на Китай. През 2023 г. те са похарчили около 183 милиарда евро. Американците са на второ място с инвестирана сума от 114 милиарда евро - не трябва да се отрича, че в началото на годината бяха на първо място.

Германия е третата страна, която е похарчила 104 милиарда евро, следвана от Великобритания със 102 милиарда евро. Италия прави изненадващ скок и от 10-то място е успяла да слезе на 7-мо място.

След като имаме похарчените средства, нека обърнем внимание и на страните, които са прибрали посочения капитал. САЩ са спечелили около 164 милиарда евро, следвани от Испания с 86 милиарда евро, Великобритания прибира около 69 милиарда евро, докато Франция и Италия са инкасирали съответно 64 и 52 милиарда евро.

Останалите страни, които могат да се похвалят със завидни приходи от туристическия бизнес са страни като Обединените Арабски Емирства, Турция, Австралия, Канада, Япония, Германия, Саудитска Арабия, Макао, Индия и Мексико.

Снимка: iStock by Getty Images

Най-посещаваната европейска държава е Франция, където са пристигнали 100 милиона международни туристи, а в момента се очаква да запазят титлата си и за тази година, след като Летните Олимпийски игри ще се играят именно там.

Испания е втората най-посещавана страна с 57 милиона души и на трето място ще открием, че Турция е посрещнала 55 милиона души. 7 от 10-те най-посещавани страни се намират в Европа. Италия, Германия и Австрия остават извън тази класация.

Китай също не изостава в тази класация, след като с години продължава да е интересна точка за туристи. Въпреки проблемите с пандемията, страната се връща обратно в норма, след като през 2023 г. е била посетена от 35.5 милиона души.