Куба е готова да отвори границите си за туристи и да облекчи изискванията за влизане в страната от 15 ноември.

В официално изявление на кубинските власти се съобщава, че всички летища в страната ще бъдат отворени и международните полети ще бъдат възобновени.

Ваксинираните чужденци вече няма да има нужда да представят отрицателен PCR тест, а ще е достатъчно да покажат валиден ваксинационен сертификат. За останалите ще се изисква отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди преминаване на границата.

На границата ще се следи за пътници със симптоми на инфекцията и ще се измерва температурата. На случаен принцип ще бъдат тествани част от пристигащите. Ако някой даде положителен резултат, ще бъде откаран в хотел-болница - специално заведение, сертифицирано от местните власти за отдих и медицинска грижа.

В момента всички пристигащи в Куба трябва да прекарат 5 дни под карантина в такива хотели-болници, като са длъжни да си направят втори PCR тест, преди да бъдат освободени от карантината.

Ваксинацията в Куба се движи според плановете и до ноември се очаква над 90% от хората да са ваксинирани.

В момента Куба е в червената зона на българското здравно министерство, което означава, че на връщане в България българите трябва да представят задължително два документа: отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в България, и ваксинационен сертификат или документ за преболедуване. Тези, които представят само един от двата документа, се поставят под 10-дневна карантина с опция да се освободят, ако до 24 часа след влизане в страната си направят PCR тест и той е отрицателен. Останалите остават под карантина.