Вече сте планирали отпуската си и сте запълнили всеки уикенд до края на септември с идеи за пътуване - или пък точно обратното: знаете, че всеки свободен ден ще е посветен на откриване на нови места, но разчитате на съдбата, случайността и хрумките на приятелите си да ви отведат до неподозирани дестинации и приключения.

Какъвто и да е случаят, вие сте точните хора за лятното предизвикателство на книгата "203 предизвикателства за пътешественици".

ПРАВИЛАТА:

В следващите редове ще откриете 10 летни предизвикателства за пътешественици. Изпълнете някое от тях, пратете ни снимка на фейсбук страницата на книгата и спечелете една от страхотните ни награди: комплект книга + метално канче (или метална бутилка) + памучна торбичка.

Всеки месец ще теглим по трима победители. Пълните правила са в края на публикацията!

Ето ги и предизвикателствата:

1. Нощно предизвикателство

Снимка: iStock by Getty Images

Има много забележителности, които остават отворени дори и по тъмно, както и събития, създадени да правят летните ти нощи по-интересни. Светът е друг, когато замениш светлината на слънцето с тази на луната и звездите.

Няколко идеи за нощни преживявания: Включи се в наблюдение на нощното небе през телескоп (обсерваторията на Рожен, Планетариумът в Ямбол е реновиран и най-модерният в България в момента - с предварителна резервация и на двете места, пълен списък за звездобройци вижте ТУК). Организирай нощен пикник с фенери/свещи/лагерен огън, например, комбиниран с наблюдаване на метеорния поток Персеиди на плажа в средата на август.

За напреднали: Направи нощен преход в планината. Само на светлината на челници или на лунна светлина - с опитен водач или по пътеки, които познаваш и със затворени очи. Нощните преходи са преживяване, което се помни дълго.

2. Предизвикателство с водопад 

Снимка: iStock by Getty Images

Къпането във водопад е като безплатен душ от природата. Всички се къпем в морето лятно време, но този път целта ти е водопад.

3. Предизвикателство с падаща звезда и сбъднато желание 

Снимка: iStock by Getty Images

Да видиш падаща звезда, за да си пожелаеш нещо, може да ти се струва въпрос на случайност. Истината е, че можеш да удариш едно рамо на случайността, като бъдеш на точното място в точния момент. Всяка година около 12 август нощното небе се изпълва със стотици падащи звезди (или метеорити, ако трябва да сме точни). Причината е ежегодният метеоритен поток, наречен Персеиди.

Знаеш ли, че... Наричат се Персеиди, защото на фона на небето изглеждат сякаш идват от съзвездието Персей. В страните от Западна Европа пък са известни като Сълзите на Свети Лаврентий, защото нощта на пика на Персеидите съвпада с празника на Свети Лаврентий в католическия календар. А всъщност падащите звезди, които виждаме в небето, са части от кометата Суифт-Тътъл. Най-ясно Персеидите са се виждали през август 1992 г., когато кометата Суифт-Тътъл е била най-близо до Слънцето. Тъй като през следващите години тя ще се отдалечава, Персеидите ще се виждат все по-малко.

Как да го направиш: Персеидите могат да бъдат наблюдавани от края на юли до края на август, като пикът е около 12 август (потърси датата за съответната година). По време на пика на метеоритния поток се виждат стотици метеорити на час. За да видиш възможно най-много, трябва да отидеш на място, където няма изкуствени светлини (далеч от градове и села) - може да се комбинира с нощен пикник (виж Предизвикателство 1).

4. Предизвикателство с хамак 

Снимка: iStock by Getty Images

Снабди се с цветен хамак (може и от компактните, които са леки и удобни за носене). Може да не ти се вярва, но има хора, за които това да прекарат цял следобед в хамак в четене на книга или просто в слушане на птиците и вятъра, е сред най-сериозните предизвикателства в живота (на това му се казва хора с проблеми!). Ако ти си от тях, чувствай се лично предизвикан.

За напреднали: Нощувай лятото в хамака (в гората, на плажа, в собствения двор или дори на терасата). Имай предвид, че ще ти трябва шалте или по-сериозен чувал, ако спиш в хамак високо в планината.

5. Предизвикателство с колело по междуселски пътища

Снимка: iStock by Getty Images

С усмивка на лице премини през селата и си поговори с местните за тазгодишния разсад на доматите и по колко вървят прасенцата сукалчета. На бас, че си нямаш и идея. Изпий една бира с дядовците в кръчмата в някое от селата.

Няколко идеи: Предизвикателствата за колоездачите могат да се съберат в отделна книга, но ето няколко като за начало: 1. Вместо селски, изследвай черни пътища. 2. Опитай да изминеш възможно най-дълго разстояние за един ден. 3. Опитай планинско колоездене (от спокойно спускането може да се превърне в адреналиново преживяване). 4. Запиши се във велоклуб. 5. Включи се във велопреход или в част от някоя от велосипедните обиколки на България, които се организират всяка година. 6. Отиди с колело на море (за начинаещи: само част от маршрута - колелото може да се превози с влак или кола през останалото време).

6. Предизвикателство с изгрев

Снимка: iStock by Getty Images

Поне веднъж по време на почивката си стани рано и виж изгрева. Или изобщо не си лягай и виж изгрева - вариант за тези, които не могат да стават рано.

Почерпи вдъхновение от... Робърт М. Пърсинг и книгата му "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет": "Повъртях се в леглото, опитвайки се да заспя отново, но чух да кукурига петел и се сетих, че сме на почивка и няма смисъл да се спи."

Още няколко идеи: Виж изгрева от планински връх. От плажа. От палатката - като си свалил ципа ѝ и се излежаваш, без да излизаш. От лодка - защото си излязъл да гребеш по тъмно. 

7. Предизвикателство със случайна спирка

Снимка: iStock by Getty Images

Поне веднъж тръгни на пътешествие с една-единствена точка в маршрута - началната. Понякога е хубаво да се оставиш в ръцете на съдбата. А тя винаги има интересни идеи за това с кого и с какво да те срещне.

Как да го направиш:

С влак - Отиди на гарата и хвани следващия влак, като слезеш на третата (примерно) спирка. Може на отиване да качиш колелото си във влака и да се върнеш на две гуми. Превозването на велосипед във влаковете на БДЖ струва 2 лв., независимо от дължината на пътуването.

С автомобил - Тръгни с приятел, който е със затворени очи и дава случайни насоки като "след три отбивки завий вляво".

С автомобил II - Тръгни в случайна посока, като предварително си си намислил къде да отбиеш (примерно на първата табела за село със странно име, на третата възможна отбивка и т.н.).

Какво да правиш като пристигнеш: Слез без очаквания. Отвори сетивата си. Поговори си с хората. Пий по една бира/чай с тях. Питай ги за интересни места и истории в района. Ако попаднеш на събитие (събор, празник, сватба), включи се.

8. Предизвикателство с карта 

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Затвори очи, завърти картата на България три пъти и после посочи място - отвори очи и виж дестинацията си за следващия уикенд

9. Предизвикателство с картичка

Снимка: Unsplash

Обичаш ли да получаваш пощенски картички? Ама от онези, едновремешните картонени картички, за които ти трябва марка, а не интернет връзка.Следващия път, когато отиваш в друг град или в чужбина, изпрати истинска хартиена картичка по истинска пощенска служба.

Как да го направиш: Запиши предварително адресите на приятели и роднини. Надпиши картичките и ги прати по пощата. Дори и да пристигнат след като ти си се върнал, жестът ще бъде оценен.

10. Предизвикателство със село със странно име

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg
 

Села със странни имена в България с лопата да ги ринеш. От Непразненци и Вещица до Конска, Ребро и Кривонос - достатъчно е да отвориш картата на България и да се позагледаш. Избери си едно такова село, което е близо до теб, отиди там и научи историята му от местните хора.

Вижте повече за книгата "203 предизвикателства за пътешественици"!

Снимка: 203 предизвикателства за пътешественици

ИЗПРАТЕТЕ СНИМКА ОТ ИЗПЪЛНЕНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО на лично съобщение ТУК >>>

ПРАВИЛА НА ИГРАТА "Изпълни предизвикателство, спечели награда!"

1. Срок на играта

Играта се провежда от 05.07.2021 г. до 30.09.2021 г. Тегленията на наградите са три - на 31.07., 31.08. и 30.09.2021 г.

2. Награди

Общият брой на наградите в играта е 27: 9 броя книги "203 предизвикателства за пътешественици", 9 броя памучни брандирани торбички, 5 броя метални брандирани канчета, 4 броя метални брандирани бутилки. На всяко теглене на награди се раздават три комплекта от книга + канче или бутилка + торбичка.

3. Метод за участие

Участниците трябва да изпратят снимка, която отговаря на някое от 10-те предизвикателства, описани тук. Всяка снимка се смята за едно участие. Една снимка може да участва само веднъж в рамките на целия период на играта (01.07. - 30.09.2021 г.). Един участник може да изпрати неограничен брой снимки, отговарящи на условията на играта. Изпратените за едно теглене на награди снимки не участват в следващото.

4. Теглене на наградите

Тегленето на наградите се извършва със софтуер за случайно избиране на числа. Теглят се и три резерви, които получават награди в случай, че печелившите не се свържат с организаторите за уточняване на получаване на наградите.

5. Получаване на наградите

Наградите се изпращат с куриер до победителите, като за целта те са длъжни до 5 работни дни след обявяването на печелившите да изпратят три имена, телефонен номер и адрес за доставка. Ако не изпратят нужните данни, наградата се изпраща подред на трите резерви.